Aláírták vasárnap az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt – jelentették be Brüsszelben.

Aláírták az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi egyezményt

Fotó: Tien TUAN / AFP

Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd. A felek egy beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács kedden hagyta jóvá a dokumentum aláírását, amelyre Hanoiban került sor.

Az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, valamint Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere volt jelen a ceremónián.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a szerződés rendkívül előnyös az uniós és vietnami vállalatok, fogyasztók és munkavállalók számára, miközben maximálisan tiszteletben tartja a munkajogi és környezetvédelmi előírásokat.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke rámutatott, hogy Szingapúr után Vietnam a második délkelet-ázsiai ország, amellyel az EU hasonló megállapodást köt, és ez megnyithatja az utat a két régió közötti még szorosabb együttműködés előtt.

A hatályba lépéshez a szabadkereskedelmi szerződést még hivatalosan is jóvá kell hagynia a vietnami törvényhozásnak, illetve az EU két társjogalkotó intézményének, az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányok tanácsának. Ez a várakozások szerint a következő hónapokban történhet majd meg. A beruházásvédelmi megállapodás ratifikációja külön eljárásban történik majd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.