A hétfőn ismertetett legfrissebb mérőszámok szerint második hónapja folyamatosan csökken, és immár csaknem hat és fél évi mélyponton jár a brit gyáripar aktivitása, egyértelműen a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok hatására.

Mélyrepülésben London – egyre nagyobb katasztrófa a Brexit

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság feldolgozószektorának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban meredeken, az előző havi 49,4-ről 48,0-ra zuhant.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektor aktivitásának gyengülésére utalnak, vagyis a brit feldolgozóipari mutató immár két hónapja az ágazat kibocsátásnak visszaesését jelzi.

A júniusi aktivitási adat 76 havi mélypont: 2013 februárja óta nem volt ennyire alacsony, és ugyancsak 2013 eleje óta nem volt példa arra, hogy két egymást követő hónapban visszaesést jelzett volna ez a gyáripari teljesítménymérő.

A júniusi feldolgozóipari BMI-index hétfői ismertetetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a brit gyáripari szektor mélyülő aktivitási recessziója az eredeti, március végi Brexit-határidő előtt felhalmozott vállalati raktárkészletek leépítésének eredménye. Ez a folyamat ugyanis egyszerre okozza a termelés és az új megrendelések visszaesését.

A brit feldolgozószektor új megrendeléseinek részindexe júniusban 46,3-ra – 2012 májusa óta nem mért mélypontra – esett az előző havi 48,6-ról.

Dobson szerint a Brexithez kötődő bizonytalanságok és az ezzel járó gazdasági fennakadások az üzleti bizalomra is súlyos teherrel nehezednek: az üzleti szektor derűlátását mérő mutatók a BMI-felmérések eddigi történetének mélypontja felé közelítenek.

Ugyanez látszik a brit gyáripar foglalkoztatási folyamataiban is: az ágazatban harmadik hónapja folyamatos az alkalmazotti állomány leépítése – hangsúlyozta az IHS Markit vezető szakértője.

A brit gazdaság egészének második negyedévéről eddig hozzáférhetővé vált adatok szintén az aktivitás jelentős lanyhulására utalnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi bejelentése szerint a brit hazai össztermék (GDP) áprilisban 0,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Ez volt a második havi visszaesés a brit gazdaságban egymás után: a GDP-érték márciusban 0,1 százalékkal csökkent az előző haviról.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a brit autóipar kibocsátási értéke áprilisban drámai mértékben, 24 százalékkal zuhant az előző hónappal összehasonlítva, elsősorban azért, mert sok autógyár a Brexit eredetileg tervezett márciusi végi időpontja utáni bizonytalanságok miatt egyszerűen leállította a termelést.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend szerint március 29-én szűnt volna meg, ám a kilépés feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor is visszautasította.

Ennek nyomán Theresa May miniszterelnök kétszer is kezdeményezte az EU-nál kilépés elhalasztását; a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

A Bank of England monetáris tanácsa a júniusi kamatdöntő üléshez fűzött elemzésében zéróra rontotta a második negyedévi brit növekedésre adott előrejelzését az addigi prognózisában valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről, szintén a korábbi Brexit-határidők előtti vállalati raktárkészlet-felhalmozás hatásaival indokolva a lépést.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
A populizmus ára, amikor valakinek ki kell fizetni az igérgetéseket..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@teuton: ...remélem te nem fogod megérni a birkakort...
amúgy egyetlen angolnak sem csökkent a nyugdíja, sem annak aki a brexitre szavazott sem annak aki ellene...ami meg a font vásárlóerejének a változását illeti azt kérdezzék meg a sorosféle kupecektől hogy miért van úgy.
teuton
@Csizmás Kond: Te hol elsz es honnan informalodsz??? Pesti stricik, 8888, kiralyi media??? Olvass mar VALOS hireket es beszelj erintettekkel!!! na jo pelda vagy arra, hogy mennyire hatasos az agymosas a birkakra... Egyebkent pedig ne csak allits, hanem bizonyits! Adatokkal, pl. Eurostat!
Na azert meg 1 ADAT: A Soros a fontot kb. 30 eve (!) 1990ben shortolta... Nagyon el vagy maradva a tajekozodassal, agyerelmeszesedes? Alzheimer???
Csizmás Kond
@teuton: ...mondtam...TANULJ MEG MAGYARUL...azután beszélgetünk.
kokopelli
@teuton: ...nem véletlen,hogy foschnak,mivel nem ijedt meg az UNIÓ! Hányszor tolják még ki a
terminust!Nem teljesítették a követeléseiket oszt annyi! A vámmentességet elfelejthetik,ergo ßo-
pás van!Az írek nem hagyják magukon keresztűl forgalmazni a "vámmentes árúkat" vice-versa! (;-))
teuton
@Csizmás Kond: Idiotakkal, analfabetakkal, elvakult narancsagyu birkakkal, fizetett trollokkal nincs mit "beszelnünk". Adatokkal gyere, tenyekkel, valaszokkal a kerdeseimre! Ha meg nem tudsz magyarul, akkor tanulj meg! De hogyan tudtad elolvasni amit irtam, ha nem magyarul van???
kokopelli
@teuton: ..úgy tudta,hogy elment "olvasnifele",mint a helyi fémagyarok a hazájában!
...azután jön a "kaszálnifele" (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.