Horvátország védi az Európai Unió határait – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát kormányfő csütörtökön a horvát-boszniai zöldhatáron újságíróknak, majd hozzátette: ezért elvárja, hogy az unió pozitív véleményt fogalmazzon meg Horvátország schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Kiderült: nem is a magyarok, hanem Horvátország védi Európa határait a migránsoktól

Az államfő Károlyávors (Karlovac) megyében találkozott helyi önkormányzati vezetőkkel, akikkel az illegális migrációról és a határokon kialakult helyzetről tárgyalt, majd Davor Bozinovic belügyminiszterrel körüljárta a terepet.

Mint mondta, a világon 60 millió menekült van, tíz év múlva pedig 200 millióan lesznek. Emlékeztetett, hogy amikor 2015-ben illegális migrációról beszélt, és rámutatott arra, hogy azok, akik jönnek, többségében katonakorú férfiak – nők és gyerekek nélkül –, és közülük nem mindenki érkezik jó szándékkal, idegengyűlölőnek bélyegezték.

"A problémát máshol kell kezelni ahelyett, hogy pénzt költünk a katonakorú migránsokról való gondoskodásra" – hangsúlyozta.

Kiemelte: meg kell érteni, hogy stratégiai hiba volt 2015-ben az embereket Németországba hívni. "Teljes politikai naivitás volt azt gondolni, hogy a migránsok átengedése Horvátországon, Magyarországon és Szlovénián keresztül majd megoldja a problémát" – fogalmazott. Mindazonáltal kijelentette, hogy ennek következménye lett a drótkerítés, amely még a hidegháború idején sem létezett.

Úgy vélte: a probléma továbbra sem oldódott meg, csak a Törökországgal kötött megállapodás miatt ellenőrzés alatt áll, de erősödhet.

Kolinda Grabar-Kitarovic megköszönte a rendvédelmi szerveknek azt az emberfeletti munkát, amelyet a hátárok védelme érdekében végeznek.

Úgy értékelte: a rendőrök fellépése a migránsokkal szemben "teljesen humánus", vannak ugyanis olyan illegális bevándorlók, akik már negyvenedszer próbáltak meg horvát területre jutni, de mivel nem kértek menekültstátuszt, visszatoloncolták őket Bosznia-Hercegovinába. Az államfő többször is jelezte, hogy az ország nem lesz gyűjtőközpont.

Horvátország továbbra is teljesíti azokat elvárásokat, amelyek a schengeni övezethez való csatlakozás feltételei, és ebben a folyamatban elvárja az EU segítségét is – húzta alá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal "lezárása" óta a menedékkérők alternatív útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

A horvát-boszniai határon mindennaposak a határsértések.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
De hiszen a Vezér meg azt mondta, higy mi. A haverok által épített és azöta is pénzzel kerítéssel. Akkor ennek az egésznek csak a "" család"" gazdagítása volt a célja?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
menekült
Kolinda néni, nem kéne ezt megbeszélnie nagy barátjával, 0rbánnal!
kokopelli
@menekült: miért? A Zorbán-bácsi úgyis letagadja,a schlepp-je meg elhiszi! (;-))
kokopelli
@durbincs: mossa ki az édesanyját már a medveß@rból qurbincs strici!
kokopelli
@Aki Én: ..úgy emlékszem,hogy az EU-nál próbálkozott a zsét kifizettetni!...hiába!
SystemError
@durbincs: Húgy kuki maki? Agyhalott felszópó kurbincs? Szópószúrikáta? Ön 888 segglyuk öntisztító automata?
idppp
A magyarországi kerítés nem végtelen! Mellette az jön be aki akar! De senki nem akar egy koldusszegény diktatúrába jönni! Ezek nem hülyék, hanem menekültek és gazdasági bevándorlók...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.