Madridban egymillió résztvevőre számítanak az idei melegbüszkeség menetén, amely szombat este vette kezdetét.

A felvonulásnak otthont adó belvárosi utcákat megtöltötte a mozgalom jelképének számító szivárványszínű zászlót lengető, színes kalapokat, kendőket viselő tömeg. Sokan öltöztek látványos jelmezekbe. A menetben szambatáncosok és dobosok gondoskodnak a karneváli hangulatról, amely minden évben jellemzi ezt a madridi eseményt.

Egymillió főt várnak a madridi Pride-ra

Idén 43 színesen feldíszített, a megmozdulás célját támogató cégek, érdekképviseletek által szponzorált "bulikamion" zárja majd a felvonulást, amelynek élén különböző társadalmi szervezetek képviselői haladnak, hogy hirdessék a sokszínűséget és az elfogadást, valamint hangot adjanak követeléseiknek.

A szombati meneten az egybegyűltek egy önálló törvény megalkotását kívánják elérni, amely rendelkezik az LMBTI-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex emberek) jogainak védelméről.

A rendezvényen megjelent a homoszexualitását nyíltan vállaló, párjával házasságban élő Fernando Grande-Marlaska, az ügyvezető szocialista kormány belügyminisztere, aki a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a kabinet prioritásként tekint erre a kérdésre.

Az eseményt szervező érdekvédő szövetség (FELGTB) a menet legelső sorában olyan aktivistákat vonultatott fel, akik évtizedekkel ezelőtt, a Franco-diktatúrát követő években úttörői voltak a jog- és esélyegyenlőségi mozgalmaknak Spanyolországban. Meghívásukkal egész korosztályuk előtt kívántak tisztelegni a felvonulás rendezői.

Spanyolországban 14 évvel ezelőtt engedélyezték törvényben az azonos nemű párok házasságát, és 41 évvel ezelőtt tartottak először utcai megmozdulást a melegjogok védelmében, Barcelonában. A homoszexualitás akkor még bűncselekménynek számított, és három év börtönnel büntették. A dél-európai országban ezt 1979-ben törölték el.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.