Nagy változást hozhat Görögországban a vasárnapi előrehozott parlamenti választás – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök május végén jelentette be, hogy előrehozott választást tartanak, miután pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) az európai parlamenti választásokon és a helyhatósági választásokon is alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben, melyet Kiriákosz Micotákisz vezet.

Pócza István elmondta, a görög belpolitikában nagy szerepet játszanak a politikus dinasztiák, Micotákisz is az egyik ilyen nagy múltú család sarja.

A görög belpolitikát alapvetően meghatározza az EU. Ciprasz 2015-ben radikális baloldali programmal lett kormányfő, mára azonban Brüsszel "kezes báránya" lett. Ezen változtathat riválisa, Micotákisz – mutatott rá a szakember.

Nagy kérdés, hogy Németország – amely a válság után rákényszerítette a drámai megszorításokat Görögországra –, illetve az Európai Központi Bank új vezetőjének jelölt, meglehetősen "vonalas" szakember hírében álló Christine Lagarde, hogy viszonyul a következő görög kormányhoz – jegyezte meg Pócza István.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.