Volt eredménye az Európai Bizottság vizsgálatának, a cég több változtatást is bevezet, hogy megfeleljen a fogyasztóvédelmi szabályoknak.

Erre számítson, ha nyaralni készül: változik az Airbnb

Engedett az Európai Bizottságnak az Airbnb és módosította az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok által kifogásolt gyakorlatát. A rövidtávú lakáskiadást kínáló honlap üzemeltetőjét tavaly júliusban kezdték el vizsgálni, miután kiderült, hogy nem felel meg az uniós szabályoknak. A leggyakoribb panasz az volt, hogy szálláskeresésnél nem a teljes árat adta meg, és nem volt világos, hogy az adott lakást magánember, vagy cég adja-e ki.

A bizottság közleménye szerint az Airbnb végül minden elvárásnak eleget tett, és gyakorlatait és feltételeit teljes mértékben összhangba hozta az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal.

A fő fejlesztések és változások a következők:

szálláskeresésnél konkrét időpont megadása esetén a találati oldalon mindig a teljes ár jelenik meg, az alkalmazandó kötelező díjakkal és illetékekkel (például szolgáltatási díjak, takarítási díjak és helyi adók) együtt. A későbbi oldalakon nem bukkanhatnak fel újabb kötelező díjak,

– az Airbnb egyértelműen feltünteti, hogy az adott szállást magán- vagy hivatásos szállásadó kínálja-e,

– az Airbnb az online vitarendezési platformra vezető, könnyen hozzáférhető linket helyez el honlapján, valamint feltünteti a szükséges vitarendezési információkat.

Az Airbnb a szolgáltatási feltételeket is felülvizsgálta, amelyekben:

– egyértelműen kimondja, hogy a felhasználók a lakóhelyük szerinti ország bíróságához fordulhatnak az Airbnb-vel kapcsolatos ügyekben,

– elismeri, hogy a felhasználóknak alapvető joga beperelni a szállásadót személyes vagy egyéb kár esetén,

– vállalja, hogy nem változtatja meg egyoldalúan a feltételeket anélkül, hogy erről előzetesen ne tájékoztatná egyértelműen a fogyasztókat és ne adna számukra lehetőséget a szerződés felmondására.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.