Izrael elismerte csütörtökön, hogy a hadsereg tévedésből lelőtt egy Hamász-határőrt.

Végzetes tévedés: lelőttek egy határőrt

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: a katonák tévesen terroristának vélték a Hamász fegyveresét, aki azért ment a határkerítéshez, hogy eltávolítson onnan két fiatal gázait.

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a hiba rendkívül szokatlan elismerése arra utal, hogy az izraeli hadsereg a nyugalom helyreállítására, a Hamász válaszának csillapítására, egy újabb erőszakhullám megakadályozására törekszik.

A csütörtöki incidens miatt a gázai palesztin fegyveres szervezetek lehetséges válaszlépésekről egyeztetett. Döntésükről várhatóan értesítik az Izrael és a Hamász között közvetítő ENSZ-küldöttet, valamint az egyiptomi hatóságokat a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint.

"Kijelentjük, hogy a lövés nem fog válasz nélkül maradni, és Izraelnek viselnie kell tettének következményeit" – tudatta a Hamász katonai szárnya a megbeszélés előtt.

A Hamász hétfőn nagyszabású katonai gyakorlatot rendezett valamennyi gázai haderő részvételével. Ezen az izraeli katonai rádió szerint az esetleges izraeli invázió elleni védekezést gyakorolták.

A hadgyakorlat idejére lezárták az összes szárazföldi átkelőhelyet, és a halászoknak megtiltották a kifutást a tengerre. A gázai katonai szervezetek közös parancsnoksága később bejelentette, hogy a gyakorlat sikeresen befejeződött.

A katonai gyakorlat előtt Izrael bejelentette, hogy rábukkant a területére vezető a 18. földalatti alagútra. A járatot a harminc méter mélyre nyúló betonfallal készülő új szárazföldi határkerítés építése közben fedezték fel. A szakértők azt vizsgálják, hogy ezen a járaton rabolták-e el 2006-ban Gilád Salit tizedest, akit öt év után 1027 palesztin fogolyra cseréltek ki.

Az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna palesztin szakértője, Hezi Szimantov szerint a határkerítés izraeli építése miatt a Hamász lemondott az alagutakról, korábbi stratégiai fegyveréről, és elsősorban drónok és katonai légi eszközök fejlesztésével folytatja erőfeszítéseit a határnál.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.