Legalább hét ember – köztük hat turista – vesztette életét csütörtökre virradóra a Görögország északi részére lesújtó heves jégesők, szélviharok és esőzések következtében – derült ki hírügynökségi jelentésekből csütörtökön.

Turisták haltak meg a viharban

A helyi rendőrség szerint a viharok szerdán este söpörtek végig az ország északi részén található – turisták körében közkedvelt – Halkidiki-félszigeten. Egy cseh házaspár akkor vesztette életét, amikor lakókocsijukat a heves széllökések magukkal rántották.

Egy orosz férfinak és a fiának az életét egy kidőlt fa oltotta ki Néa Potídea városában.

Egy román nőt és egy nyolcéves gyereket pedig a vihar következtében leszakadt tetőelemek ütöttek agyon Néa Plagiában egy étteremben.

Az ítéletidő hetedik halálos áldozata egy helyi halász volt, akit szerda este óta eltűntként tartottak nyilván. A 62 éves férfi nem sokkal a vihar előtt szállt vízre csónakjával, este azonban nem tért vissza. A férfi holttestére csütörtökön találtak rá, a Halkidiki-félszigettől mintegy 7 tengeri mérföldre.

Csütörtöki jelentések szerint az ítéletidőben több mint 100 ember sérült meg, közülük néhányan súlyos sérüléseket szenvedtek. Egy kormányzati szóvivő tájékoztatása szerint csütörtökön 23 embert kezeltek kórházban, közülük egy személy állapota válságos.

A helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek a Szaloniki városától nem messze lévő Halkidiki-félszigeten.

Habár beszámolók szerint a vihar mindössze tíz percig tartott, hatalmas pusztítást hagyott maga után. Az ítéletidő miatt a tűzoltóság több mint 1200 segélyhívást kapott. Több, a vihar által érintett településen továbbra is akadozik az áram- és vízellátás, sok helyen fák és villanyoszlopok dőltek ki, a heves széllökések kárt tettek a háztetőkben is.

A megrongálódott infrastruktúra helyreállítására a görög belügyminisztérium 500 ezer euró összegű azonnali segély folyósítására tett ígéretet.

A görög védelmi minisztérium katonákat vezényelt a vihar sújtotta területre. A katonák generátorokat és romeltakarításhoz használatos berendezéseket is visznek magukkal.

Görög meteorológusok szerint két tornádó söpört végig a térségen. A görög katasztrófavédelem vezetője arról beszélt: tudták, hogy heves vihar fog érkezni, voltak figyelmeztetések is, de azt nem lehetett tudni, hogy a vihar hol fog lecsapni.

Szemtanúk és helyi lakosok is arról számoltak be, hogy ehhez foghatót még sosem éltek át.

A Halkidiki-félszigeten jelenleg több tízezer – főleg kelet-európai államokból érkezett – turista üdül.

Forrás: 24.hu

Itthon - 2020. September 20., 16:46
Jövő pénteken megérkezik az ősz
Nagyvilág - 2020. September 20., 15:14
Valaki meg akarta mérgezni Donald Trumpot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. September 20., 17:19
Szerencséje volt? Nézze meg! Hatos lottó
Nagyvilág - 2020. September 20., 16:58
Földrengés volt Horvátországban