Az Európai Parlament ismét támogatásáról biztosította a román Laura Codruta Kövesit az európai főügyészi tisztségért folyó versenyben. Erről David Sassoli, az új összetételű képviselőtestület elnöke tájékoztatott csütörtökön.

Az EP ismét támogatásáról biztosította Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezését

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kérésére Sassoli levelet küld az Európai Unió másik társjogalkotó szervének, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak, amelyben megerősíti a testület támogatását a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetője mellett.

Kulcsfontosságú, hogy a lehető leggyorsabban elrendeljék a nyomozást, valamint vádat emeljenek az EU költségvetésének kárára elkövetett bűncselekmények, például csalás, korrupció és határon átnyúló áfacsalás esetében

- közölte.

A leendő főügyész személyéről a két társjogalkotó intézménynek kell megállapodnia.

Sajtóhírek szerint az uniós igazságügyi miniszterek pénteki helsinki informális tanácsülésén is napirenden lehet a kérdés.

A tanács jelöltje a francia Jean-Francois Bohnert, értesülések szerint azonban helyette végül a párizsi kormány is Kövesit fogja támogatni, ami bár önmagában még nem garancia a kinevezésére, mindenképp az ő pozíciójának erősödésével jár.

Néhány nappal ezelőtt olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Bohnert visszavonta a jelöltségét, de ő maga ezeket később cáfolta.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozott és kampányolt Kövesi megválasztása ellen, ami szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Elkelne a Magyarország nevű államban is egy Kövesihez hasonló "jogkövető", amely ország, vagy mi a pikula jogilag nem létezik, is elkapni a mogyorójukat a hogy is becézhető, törvényen kívüli brancsnak!!!.
.
Rengeteg munkája lenne!
Commenter
Nagyon helyes! Kövesi rengeteg korrupciós ügyet tárt fel, joggal félhet tőle a fidesz, biztos vagyok benne hogy a felfüggesztett fidesz és számos eljárás alá vont Magyarországot nem fogja kesztyűs kézzel kezelni.Majd ő felhomályosítja varga juditot arról, hogy mi az a jogállam. Egyáltalán nem homályos fogalom, hanem nagyon is tiszta. Ellentétben orbán korrupt, bűnözőket dédelgető maffiaállamával.
human
Úgy nincs értelme, ha nem kötelező belépni. Nyilván a legnagyobb tolvajok nem csatlakoznak élén az Orbán kormánnyal. Ha ezt ennyiben hagyja az EU, akkor joggal röhögi ki Orbán, Tiborcz, Mészáros, Garancsi.
Jozefina
Nyilván meg fogják találni a jogi lehetőségét, hogy a magyar tolvajokat is elkapják!!! De ebből is látszik milyen nehézkes az EU, hiszen 2021 elejére tervezik az EU ugyészség felállítását!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok