Több olyan projektet sikerült megszereznie egy hackercsoportnak, amelyet vagy már megvalósított, vagy még csak elméletben dolgozott ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Ezeket az akciókat tervezte az orosz titkosszolgálat – meghekkelték az FSZB-t

Ismét egy hackelés kapcsán került elő Oroszország neve, ám ezúttal nem végrehajtók, hanem célpontok voltak. A ZDNet beszámolója szerint az 0v1ru$ nevű hackercsoport még július 13-án jutott be a SyTech nevű cég szervereire, amely a KGB egyik utódszervezeteként működő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) partnere. A támadás során 7,5 TB adatot szereztek meg, amely számos olyan projektet tartalmaz, amin az FSZB már 2009 óta dolgozik. Ezek egy része csupán kutatási anyag, másokat azonban meg is valósítottak.

A beszámoló szerint a legjelentősebb ilyen projekt a Nautilus-S volt, amely során lényegében megpróbálták visszafejteni a Tor-felhasználókat, valamint azt, hogy milyen eszközöket használnak. A munkát még 2012-ben kezdték meg, és 2014-ben már használhatták is a metódust, svéd kutatók ugyanis ekkor fedezték fel az oroszok tevékenységét. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mennyire járta sikerrel, a cél azonban az volt, hogy elhallgattassák a politikai ellenfeleket.

A megszerzett adatok alapján a többi projekt már nem volt ennyire ambíciózus. A Hope nevű projektben például feltérképezték az internet oroszországi szakaszát, és azt, hogy miként kapcsolódik más országokhoz. A Nautilus a közösségi oldalakon található adatokat gyűjtötte össze, a Reward a peer-to-peer csatornákba akart bejutni, míg a Mentor az orosz cégek e-mailjeibe igyekezett belenézni. Ezen kívül volt még eg Tax-3 nevű projekt is, ami egy intranetet hozott volna létre a legfontosabb politikai szereplők és döntéshozók számára, hogy bizonyos információkat eltitkoljanak más politikusok elől.

A SyTech weboldala elérhetetlenné vált a támadás után, a cég pedig nem válaszolt a sajtó megkeresésére.

Forrás: hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.