Nyugat-Európában csütörtökön tetőzik a kánikula – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Nem csak a vihar lehet pusztító – ilyen kánukula még nem volt

A következő három-négy napban Spanyolország mellett Franciaországban, a Benelux államokban, valamint Németország nyugati felén is 35 Celsius-fok fölé, egyes tájakon 40 fok körülire melegszik a levegő. Emellett szokatlanul meleg lehet Anglia délkeleti részén is, például Londonban – írták.

A hőség az említett országok nagy részén várhatóan csütörtökön tetőzik majd, utána nyugat felől markáns hidegfront érkezik zivatarok kíséretében, és egyes területeken akár 15 fokot is hűlhet a levegő két nap alatt – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint Magyarországon egész héten 30 fok körül alakulnak a hőmérsékleti maximumok.

"Összességében ez a kánikula kevésbé intenzív, mint a júniusi. Nem lesznek a napi felmelegedésnek 45-46 fokos tetőpontjai, de az északi országrészt ezúttal jobban fogja érinteni (mint júniusban)" – közölte a francia meteorológiai szolgálat, amely hétfőn reggel 21 déli megyére – az ország ötödére – adott ki hőségriasztást.

A többi megyét keddre éri el a hőhullám, s az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön megdőlhetnek a melegrekordok az ország északi részén, így Párizsban is, ahol 1947. július 28-án 40,4 fokot mértek. Csütörtökre viszont 42 fokot jelez előre a Météo France.

A kánikula várhatóan csak Bretagne északi részét fogja megkímélni.

Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban: az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, s megdőlt a hőség abszolút rekordja is: június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban.

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter közleményben kérte a rádiókat és televíziókat, hogy hétfőtől kezdve folyamatosan sugározzák az elővigyázatossági intézkedésekről és tanácsokról szóló felvételeket.

Az előrejelzések szerint péntekig kell várni a Nyugatról viharokkal érkező felfrissülésre, illetve arra, hogy a hőmérséklet az egész országban 30 fok közelébe csökkenjen.

Kép és szöveg: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Nem baj, ezek az országok, városok, amelyeket a cikk említ, már úgyis tele vannak fekákkal, sivatagi cigányokkal, akik bírják a meleget!
(Bár néhány éve Rómában, csak a négerek ájultak el körülöttem, a hőségben... :))
csak úgy....
@verőce21: rettenet büdös lehettél,ha a négerek ájuldoztak körülötted... :)
Te -Rómában? :) nem Romániát akartál lódítani, tutajos!? :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.