Moszkva továbbra is arra törekszik, hogy beavatkozzon az amerikai választási folyamatba – hangsúlyozta kedden Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

A szenátus igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson Wray leszögezte: "az oroszok abszolút eltökéltek, hogy megpróbálnak beavatkozni a választási folyamatunkba."

FBI-igazgató: Moszkva továbbra is törekszik az amerikai választások befolyásolására

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Mindazon intézkedések, amelyeket meghoztunk, nem rettentették el Oroszországot? A szankciók és a nyilatkozatok ellenére még mindig ezt akarják?" – tette fel a kérdést Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, a bizottság republikánus elnöke. Wray igenlően válaszolt, hozzátéve, hogy "még mindig nem eléggé rettentettük el őket".

Az Egyesült Államok korábban – a 2016-os elnökválasztásokba történt beavatkozások miatt – szankciókat hozott orosz katonai hírszerzők és orosz oligarchák ellen, de a kongresszusban sok törvényhozó mind a mai napig további és keményebb szankciókat sürget.

A meghallgatáson Wray szólt Kínáról is. Kifejtette, hogy Kína minden más országnál – beleértve Oroszországot is – komolyabb veszélyt jelent az amerikai elhárítás számára. Elmondta: az FBI több mint ezer ügyben folytat nyomozást ipari kémkedés és szellemi tulajdon ellopása miatt. A nyomozások elsöprő többségében a szálak Kínába vezetnek.

Az FBI igazgatója kitért belpolitikai kérdésekre is. Arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az elmúlt kilenc hónapban körülbelül száz esetben történt letartóztatás belföldi terrorizmus gyanúja miatt, közülük nem egy esetben fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali személyeket vettek őrizetbe. Egyben arra figyelmeztetett, hogy "a belföldi terrorizmus vagy a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény, ideológiától függetlenül rendkívül komoly veszély".

Christopher Wray meghallgatása után az FBI szóvivője pontosított: mintegy kilencven estben történt letartóztatás belföldi terrorizmus és száz esetben nemzetközi terrorizmus gyanúja miatt.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Akkor most leirom, mièrt nem. Mert senkit nem èrdekel az a marhasàg ami ott van ès ezek sztem inkább az ellen harcoltak nehogy megválasszák nehogy mèg valami kõzük legyen hozzá.
Tavryni őrnagy
@Foxley: Èrtem èn, ha elõszõr nem sikerült .egakadályozni talán most fog.
3dwhite
@Foxley: Nem is èrtem az amerikaiak mièrt nem hagyják akkor inkább.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.