Felborult több, menekülteket szállító gumicsónak a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében csütörtökön, a szerencsétlenség következtében mintegy százötven ember halhatott meg – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Százötven menekült veszett a tengerbe, amioor felborult a csónakjuk

A líbiai parti őrség közlése szerint halászok nagyjából további százhuszonöt embert tudtak kimenteni a baleset után, őket visszaszállítják Líbiába.

Az ENSZ korábban már többször figyelmeztetett rá, hogy a migránsokat az embertelen körülmények és a háborús konfliktus miatt nem lenne szabad visszaküldeni oda, ahonnan menekülnek.

Májusban Tunézia partjainál süllyedt el egy menekülteket szállító csónak, akkor 65 ember veszett a tengerbe – emlékeztetett a BBC.

Líbiából minden évben több ezren próbálnak meg a tengeren át Európába jutni, de a számuk 2017 össze drasztikusan csökkent, mióta az olasz kormány támogatja a líbiai parti őrséget abban, hogy megállítsa őket. Idén az első három hónapban 15 900 menedékkérő érkezett a Földközi-tengeren az Európai Unióban, ez 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Az Európai Unió régóta próbál megoldást találni a problémára, Ursula von der Leyen, a bizottság új elnöke beszédében is sürgős intézkedésre szólított fel minden érintettet, és új menekültügyi rendszert is ki akar dolgozni. Az EU bel-és igazságügyi miniszterei a héten Párizsban – elvben – megegyeztek arról, hogy 8 ország aktív részvételével szétosztják az érkezőket az erre vállalkozó tagállamok között.

Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Olaszország megnyissa kikötőit a mentésben részt vevő civil szervezetek előtt, hogy legyen hol kikötniük. Matteo Salvini olasz belügyminiszter ezt azonban határozottan elutasítja.

(Kép: MTI)

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szóval ha olaszország megnyitja a kikötőit akkor a líbiai partoknál nemborul fel a csónak ???
verőce21
Na azokkal sem lesz gond Európában!
De ha Líbiában gyülekeznek a "menekültek", hogy átkeljenek, akkor az biztonságos ország! Miért lenne veszélyes Líbiába visszavinni a sok haramiát?
vacsi
Érdekes, hogy a menekülteket ábrázoló képeken minden "tragikus sorsú menekült" teli szájjal vigyorog... Talán az európaiak nem tiltakoznának ennyire, ha belevetnék magukat a munkába, nem csak a támogatásokat markolnák fel! A viselkedésük meg undorító. És itt nem az újságcikkekről beszélek, hanem arról, amit én itt, a saját lakhelyemen tapasztalok!
reagens
Nem az a hibás, aki felelőtlenül tengerre száll, hanem Európa?
Már az is hiba, hogy a határvédelmi erők nem nyitnak tüzet a betolakodókra. Több ország nem tolerálja, ha iratok nélkül akarnak egyesek bejutni a területére bármiféle engedély nélkül. Izrael falat épített és tüzel, ha fel mernek mászni rá. Ideje követnie Európának a példát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.