Megdőlt a melegrekord Németországban, az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius fokot mértek – jelentette csütörtökön a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió. A hőség miatt leállítanak egy atomerőművet.

Az új melegrekord a Bajorország tartományi Kitzingenben 2015 nyarán regisztrált 40,3 Celsius fokos történelmi csúcsot váltja le, még szerdán regisztrálták a német hadsereg (Bundeswehr) geilenkircheni légi támaszpontján működő mérőállomáson. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) csütörtökön ismerte el a mérés hitelességét, így 40,5 Celsius fok az új hivatalos melegrekord Németországban.

Megdőlt a melegrekord Németországban, még egy atomerőművet is le kellett állítani

A grohnde-i atomerőmű

Fotó: Illusztráció/wikipedia Közkincs – Axel Hindemith

Meglehet, hogy a rekord rövid életű lesz, mert a DWD előrejelzése szerint a következő napokban még nagyobb lesz a kánikula. Az ország nagy részén 39-40 fok körül alakulhat a legmagasabb napi hőmérséklet, 30 fok alatti csúcshőmérsékletekre pedig csak a tengerparti területeken és a hegyvidékek 1000 méternél magasabban fekvő régióiban lehet számítani. Enyhülés vasárnaptól várható, a hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek meg.

A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a település egyik részéről elnevezett Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser folyó vize, amelyet a reaktor hűtésére használnak.

A tartományi környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a termelést várhatóan péntek dél körül függesztik fel. Akkorra várják, hogy a víz hőmérséklete meghaladja a 26 Celsius fokos határértéket. A hőség és a víz felmelegedése ugyan önmagában nem hátráltatná az erőmű működését, de a folyó élővilágának védelmében nem szabad még melegebb vizet a folyóba ereszteni. Az erőművet akkor indítják be ismét, amikor a Weser vize tartósan a kritikus határ alá süllyed, ami vasárnapra várható.

Az ország nagy részét a hőség mellett az aszály is sújtja. A Duna bajorországi szakaszán például a hajóforgalom korlátozására lehet szükség az egyre alacsonyabb vízállás miatt, és a tartomány több járásában a hatóságok a növényzet és az állatok védelmében megtiltották a lakosságnak, hogy vizet vegyenek a folyókból, patakokból.

Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. Az adatok azt jelzik, hogy az ország éghajlata melegedik, az év minden hónapjának átlaghőmérséklete emelkedett, és míg hidegrekordot több mint 70 éve nem regisztráltak, a melegrekordok 1990 óta megszaporodtak.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desir62
Majd akkor lesz igazán melegünk, ha a hőség miatt elszállnak az erőművek.
desir62
Na Duna-Kör, eljött a ti időtök, védjétek meg a Dunát az újabb paksi erőműtől!
Nagyon vehemensek voltatok Nagymaros esetében, nosza mutassatok újabb példát.
kokopelli
@desir62: ..mivel a hűtővíz egy folyóba ill. azáltal halastavakba is folyik,le kellet állítani,főleg termé-
szetvédemi szempontokbó!...és az úgy jó!
jesz
Merkel leállíttatta az összes német atomerőművet a zöldek erélyes követelésére...
Akkor most milyen működő atomerőművet állítottak le? Lehet, hogy sumákban újraindították az atomerőműveket, mielőtt összeomlott volna a hálózat?
Clavigo
@desir62: "Asszonta" a húgyagyú könyvtáros ,,Antall,,meg a többi kretén,,annak idején,,,"Visszabontjuk a 95 %-os készültségű vill-erőművet,,duzzasztót...,,,mert joooóóó van a zúgy..Áramot veszünk a Sógoroktól.- mondta a Könyvtáros. Szinten tartott hűtőviz. meg mijafasznak Paksnak...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.