Zsarolásnak nevezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője csütörtökön Berlin kérését, miszerint csak akkor vesz át menedékkérőket Olaszországtól, ha Róma engedélyezi a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának kikötését 40 migránssal a fedélzetén.

Salvini: Berlin zsarolja Rómát

Matteo Salvini közösségi oldalán tudatta, hogy Berlin ezt szabta feltételként az Európai Bizottság felé, amely erről értesítette Rómát.

Ez "tényleges zsarolás" – jelentette ki az olasz belügyminiszter. Hozzátette, Berlin követelése bizonyítja, hogy a többi európai ország Olaszországot saját menekülttáborának tartja.

"Ennek vége, nem parancsol nekünk senki, és nemet mondunk az invázióra" – hangsúlyozta Matteo Salvini.

A berlini kormány korábban jelezte, hogy kész egy csoportot átvenni abból a több mint 130 emberből, akinek a Gregoretti nevű olasz hadihajó nyújtott segítséget a Földközi-tengeren. Az olasz katonai hajó kikötését a szicíliai Augustában szerdán engedélyezte Matteo Salvini, miután Németország mellett még Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország is jelentkezett a migránsok kisebb csoportjainak befogadására.

Ezzel egy időben Matteo Salvini szerdán belügyminiszteri rendelettel megtiltotta a Sea-Eye hajójának kikötését az olaszországi partokon. Az Alan Kurdi nevű hajóról van szó, amely negyven főt vett fedélzetére a líbiai vizeken. "Ha az NGO valóban szívén viseli a migránsok sorsát, tartson Tunézia felé. Ha viszont azt gondolja, hogy Olaszországba jön, minisztert tévesztett" – írta Salvini közösségi bejegyzésében.

A 2015-ben a török partokon meghalt szír menekült kisfiúról elnevezett Alan Kurdi július első hetében 65 embert vitt Máltára. Ezután a civil hajó ismét útnak indult Líbia irányába.

Kép és szöveg: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A határok védelme helyett a banyáék még mindig arra nógatnák Rómát, hogy eressze be az embercsempészek által behajózott négereket Európába? Mennek értük Líbiába és jó pénzért hordják nekünk a végeláthatatlan beteg és szapora népeket, emberek millióit. Épp ideje a sarkukra állni az olaszoknak. 40 ember kevesebb mint 1 perces szaporulat Afrikában (42 sec).
Jozefina
A maffiozó vezérnek úgy is vége lesz, mer szakadni fog az ingatag olasz koalíció!!!??
Nessy
Ha jól értem, az olasz hadihajó 130 menekülttel kiköthetett, a német 40 fővel nem! És erre a 130 főre még jelentkezők is voltak, hogy átveszik.
Politikus hazudj, de rajt ne kapjanak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.