Oroszország kénytelen lesz szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú eszközöket kifejleszteni, ha meggyőződik róla, hogy az Egyesült Államok is így tesz – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml honlapján hétfőn közölt nyilatkozatában, egyúttal ismételten kifejezésre juttatva Moszkva tárgyalási készségét.

Putyin: Moszkva atomfegyvert fejleszt, ha az USA is

Putyin szerint az orosz ellenlépésekhez időre lesz szükség, de ameddig az orosz fegyveres erők nem jutnak ilyen eszközökhöz, addig az INF-szerződés amerikai felmondásából fakadó kockázatokat a már meglévő légi indítású H-101-es és Kinzsal, valamint tengeri indítású Kalibr rakétákkal, továbbá perspektivikus fegyverrendszerekkel fogja "megbízhatóan hárítani", beleértve a hiperszonikus Cirkon rendszert is.

Az Egyesült Államok pénteken mondta fel hivatalosan a Szovjetunióval 1987-ben a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött (INF-)szerződést. Washington és Moszkva kölcsönösen egymást vádolta az egyezmény megszegésével.

Putyin most ismét kizárólag az Egyesült Államokat hibáztatta a történtekért, ugyanakkor az amerikaiak és szövetségeseik józan eszére és felelősségérzetére apellált. Hangot adott meggyőződésének, hogy az INF-szerződés felmondása "elkerülhetetlenül a globális biztonsági rendszer tartószerkezetének leértékelődését és megingását vonja maga után, beleértve a hadászati támadófegyverekről szóló egyezményt és az atomsorompó-egyezményt is".

"Egy ilyen forgatókönyv semmi által fel nem tartóztatott fegyverkezési verseny kiújulását jelenti" – hangsúlyozta az orosz vezető.

Putyin ismételten kifejezte Moszkva készségét arra, hogy haladéktalanul felújítsa Washingtonnal a hadászati stabilitásról és biztonságról szóló teljes körű tárgyalásokat "a káosz elkerülése érdekében, amelyben nincsenek szabályok, korlátozások és törvények".

Az orosz elnök, miután kilátásba helyezte, hogy elrendeli a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök gyártását, ha az amerikai fél is így tesz, leszögezte, hogy Oroszország nem fog elsőként ilyen eszközöket telepíteni. Ígérete szerint Moszkva kizárólag tükörintézkedéseket fog hozni.

Putyin arra utasította az orosz védelmi és a külügyi tárcát, valamint a Külső Hírszerző Szolgálatot (SZVR), hogy figyeljék a közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákkal kapcsolatos további amerikai lépéseket. Ezt azzal indokolta, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül a kialakult helyzetet, és nem elégedhet meg az amerikaiak és szövetségeseik által hangoztatott, semmivel sem alátámasztott békeszerető nyilatkozatokkal.

Kép és szöveg: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Egy volt kbg. nek hinni olyan mint a ventillátorba szarni !!!
Commenter
@papa.49: nem csak ez a baj. Trump sem jobb. Hidegháború újratöltve, csak ennek már sokkal rosszabb vége lehet. A történelem már megint ismétli önmagát. Vér, verejték, könnyek káosz, politikai és valós háborúk. Az emberiség önmaga legnagyobb ellensége. Lehet ki sem kell várni a klímakatasztrófát :(
papa.49
@Commenter: Egyszer olvastam valahol ,,az élet mindig felteszi ugyanazt a kérdést, amíg helyes választ nem kap,, nagyjából így is van !!!
Commenter
@papa.49: sajnálom az oroszokat, jobb sorsra érdemes nép, ahogy mi is. Itt Kádár nosztalgia van, ott azt mondják Putyinnál még Brezsnyev is jobb volt, ki gondolta volna ezt valaha is? Jönnek az újratöltött SALT egyezmények. Putyin nem hiába mondta hogy ő soha nem hagyta volna szétesni a SZU-t. Gondolom a keleti blokk országaira is ugyanígy gondol.
Kevesen gondolták, hogy Trumpnak esélye lehet, némi orosz hátszéllel mégis megválasztották. Mit lehet mondani arról az emberről aki lehetett bármilyen sikeres milliárdos, Kim Dzsong Unt nagyszerű embernek tartja?
papa.49
@Commenter: Pont olyan mint a ,,barátai,, az óvodás, meg a kgb. s meg még lehetne sorolni elég hosszan a listát !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.