A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget – hangsúlyozta hétfőn Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hét végén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra.

Trump a múltszázadban ragadt: a videójátékok miatt van erőszak

"Nemzetünknek egyhangúlag kell elítélnie a rasszizmust, az elvakultságot és a fehér felsőbbrendűséget" – fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Házból valamennyi amerikai tévécsatornán élőben közvetített beszédében. Hozzáfűzte: "ezekre az ideológiákra vereséget kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában".

Trump az internetet, a sajtót, a videojátékokat okolta e gyűlöletből fakadó bűncselekményekért. Az internetet veszélyesnek nevezte – ahogyan fogalmazott: – "a radikalizálódott és zavart elméjűek számára", a videojátékokról pedig úgy vélekedett, hogy "ünneplik" az erőszakot. "Fel kell hagynunk az erőszak dicsőítésével társadalmunkban" – szögezte le.

Belföldi terrorizmusnak minősítette a szombaton a texasi El Pasóban és vasárnapra virradóra pedig az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat. Közölte: utasítja az igazságügyi minisztériumot a törvényhozásnak teendő olyan javaslatra, amely biztosítja, hogy "a gyűlöletbűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak". Hozzátette: a halálbüntetést ezekben az esetekben "gyorsan, határozottan és évekig tartó szükségtelen késlekedés nélkül" kell meghozni.

Donald Trump sürgette a mentális betegségekre vonatkozó törvények reformját, mondván, az esetleges fenyegetések elkerülése végett jobban és korábban kell azonosítani az ilyen betegségekkel küszködőket. "Ha szükséges, a várhatóan erőszakos cselekményeket elkövetőket el kell különíteni a társadalomtól" – fogalmazott, egyértelműen a mentális betegségeket és a gyűlöletet, nem pedig a fegyvertartást téve felelőssé a történtekért.

Beszédében nem tért ki az egyik, hétfőn reggeli Twitter-bejegyzésében foglaltakra: a bevándorlási reformra. A beszéde előtt ugyanis azt írta mikroblogjában: "a jelenlegi törvényhozásnak iszonyúan szüksége van egy bevándorlási reformra. Valami jót, hacsak nem nagyszerűt kell kihoznunk e két tragikus eseményből".

Kép és szöveg: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Addig semmi sem változik - legfeljebb rosszabb lesz - amíg a trampli el nem tűnik a süllyesztőben.
Akár önként és dalolva történő lemondásával, akár egy sima fejbelövéssel!
Yoda69
@bencemacska: Sajna nem fog, sőt elég esélyes az ujra választása is. Jol tudja mi kell a birkaknak. Ebben hasonlít orbanra.
bencemacska
@Yoda69: ma, 20:00
A kínai agrárimport felfüggesztése csak feldühíti a szója termelőket!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.