Benyújtotta lemondását Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. Donald Trump amerikai elnökhöz címzett lemondó levelét a The Hill című lap hozta nyilvánosságra kedden.

Putyin kérte, ezért Trump eltávolítja a moszkvai nagykövetét

Levelében a diplomata teljes körű segítségét ígérte leendő utódjának, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen és – ahogyan fogalmazott – "külpolitikai céljainkra összpontosíthassunk".

Az 59 éves Jon Huntsman lemondása október 3-tól lép érvénybe. Várható távozásáról a napokban már jelentek meg értesülések az amerikai sajtóban. A hét végén például a CNN hírtelevízió közölte, hogy információi szerint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön – amikor Trump amerikai segítséget ajánlott Moszkvának a szibériai erdőtüzek oltásához – telefonon egyeztetett egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is.

A CNN akkor azt közölte: Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó. Donald Trump a telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta: "rövid, de jó" beszélgetést folytatott az orosz elnökkel, de nem tett említést új amerikai nagykövet kinevezéséről.

Jon Huntsman tekintélyes republikánus politikus. 2004 és 2008 között Utah állam kormányzója volt majd többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztáson pedig pártja egyik elnökjelölt-aspiránsa. Az orosz fővárosban 2017 óta teljesít diplomáciai szolgálatot. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve látogatást tett, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy a házaspár végleg elhagyni készül Moszkvát.

A távozó diplomata munkájával kapcsolatban soha nem fogalmazódtak meg kifogások. Elemzők azt valószínűsítik, hogy távozása hátterében egészségi állapota lehet. Jon Huntsman tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy előrehaladott bőrrákot diagnosztizáltak nála.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.