Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta telefonon szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Donyec-medencei válságövezetben előző nap megölt négy ukrán katona ügyében, és arra kérte őt, hasson a szakadárokra, hogy ne gyilkoljanak meg ukrán katonákat.

Ez volt a nemrég megválasztott ukrán elnök második telefonbeszélgetése orosz kollégájával.

Sürgősen felhívtam, azt mondtam, hogy ez nem hoz minket közelebb a békéhez. Arra kértem, hasson arra az oldalra (a szakadárokra), hogy vessenek véget embereink meggyilkolásának

- ismertette Zelenszkij a sajtótájékoztatón.

Az ukrán államfő szerint Putyin felpanaszolta, hogy "ölik az embereiket".

"Azt mondják nekem (a Kremlben), hogy vannak ott valamilyen részletek, amelyek szerint az embereink lövik a polgári személyeket" – mondta Zelenszkij.

"Mindenki arról beszél, hogy békét akar. Mindenki erről beszél, de a szavakon túl tettekre lenne szükség, nagyon is sürgős mértékűekre. Nagyon szorgalmaztam és nagyon kértem az orosz elnököt arra, hogy ma sürgősen hasson oda, hogy az az oldal (szakadárok) vessen véget a cselekményeknek. Ez nem játék" – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök előzőleg a vezérkari főnökkel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a harcoló katonai egységek parancsnokaival is tárgyalt az incidensekről.

Ruszlan Homcsak vezérkari főnök ezen a találkozón – az UNIAN helyi hírügynökség jelentése szerint – beszámolt arról, hogy négy ukrán katona kedden meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben.

Egy aknagránát csapódott abba az állásba, amelynek kialakítását a katonák végezték. Az ukrán hadsereg kész lett volna a válaszcsapásra, de – a felderítőktől kapott értesülések szerint – addigra a támadók megváltoztatták helyzetüket, és feladták addigi állásukat. A térségben jelenleg viszonylagos nyugalom honol.

Közben Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott szakadár luhanszki "népköztársaság" vezetője szerdán a Twitteren közzétett bejegyzésében meghívta Zelenszkijt közvetlen tárgyalásokra a szakadár ellenőrzés alatti Luhanszk városába. Hozzátette, hogy a látogatás alatt garantálja az ukrán elnök biztonságát.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cincinntatus
A térségben jelenleg viszonylagos nyugalom honol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.