Gyorsított vízum bevezetéséről szóló terveket jelentett be csütörtökön Boris Johnson brit kormányfő a "legkiválóbb és legragyogóbb" elmék számára a brit európai uniós tagság megszűnését (Brexit) követően.

A bevándorlási szabályok átalakításának célja, hogy vezető kutatókat és szakembereket vonzzanak vele Nagy-Britanniába a tudomány, a technika és a technológia területéről.

Brexit: Boris Johnson gyorsított vízumot adna a legkiválóbb tehetségek számára

Fotó: wikipedia CC BY 2.0 – UK in Japan FCO

A kormányfő hivatalának közleménye szerint Boris Johnson hangsúlyozta: nemcsak a már Nagy-Britanniában lévő tehetségeket támogatják, hanem biztosítani akarják, hogy a bevándorlási rendszer a legkiválóbb elméket vonzza a szigetországba a világ minden tájáról. A miniszterelnök úgy fogalmazott, szeretné, ha az Egyesült Királyság továbbra is globális tudományos szuperhatalom lenne. Az EU-tagság megszűnése után is támogatni fogják a tudományt és a kutatást – fűzte hozzá.

A július 24. óta hivatalban lévő kormányfő, aki Theresa Mayt váltotta a tisztségben, többször is hangoztatta, hogy az október 31-én esedékes Brexitet követően az ausztrálhoz hasonló bevándorlási rendszer bevezetését akarja annak érdekében, hogy magasabban képzett munkaerő érkezzen Nagy-Britanniába. A kormányfői hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint a belügyminisztérium és az üzleti ügyekért felelős tárca a tudományos közösséggel együttműködésben dolgozza majd ki az új rendszert, a tervek szerint még az idén.

Az elképzelések között a különleges tehetségeknek fenntartott Tier 1 vízum számbéli korlátozásának eltörlése, valamint a fogadóintézmények – kutatóintézetek és egyetemek – számának bővítése is szerepel. Vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy töröljék azt a kötelezettséget, miszerint az igénylőnek állásajánlattal kell rendelkeznie az érkezést megelőzően.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Nem kell csábítani a tudósokat, mert nálunk lassan már karóval verik őket.
reagens
Annyira frappáns ötlet! Jöjjenek:
- a pakisztáni szőnyegszövők,
- az afgán ópiumtermesztők,
- a burmai gyöngyhalászok,
- a szuahéli kecskepásztorok

Komoly mennyiségű, Angliában hiány szakmának számító hivatás művelője kerekedik fel. Jön még terrorista, gyilkos, erőszakoló, de abból sincs elég Európában! Hajrá!
Csizmás Kond
...vagyis már az angol tehetség is csak az alacsonyabb értelmekig képes helytállni ?
Jozefina
Nem gondolom, hogy az EU-tól eltávozó és bezárkozó országba csőstöl mennének kíváló tehetségek!!! De majd elválik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.