A több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya sok ólmot tartalmazott, ami megolvadt az április 15-én kiütött tűzben.

Fokozott biztonsági feltételek mellett folytatják augusztus 19-től az április közepén leégett párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállítási munkáit, amelyeket a munkások egészségére veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt függesztettek fel a múlt hónapban.

A több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya sok ólmot tartalmazott, ami megolvadt az április 15-én kiütött tűzben. A munkavédelmi felügyelet júliusi jelentésében rámutatott, hogy a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehettek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be.

Folytatják a Notre-Dame leállított felújítását

A párizsi hatóságok pénteki közlése szerint a helyszínen egyebek között új fertőtlenítő és beléptető rendszert állítottak fel, amelyek a jövő hét végétől lesznek üzemképesek. Mint mondták,

ez megakadályozza, hogy bármilyen szennyező anyag kijusson a külvilágba.

A Mediapart francia oknyomozó portál július elején arról számolt be, hogy a tűzvészt követően az ólomszint egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban. A portál azzal vádolta a francia hatóságokat, hogy leplezni akarják a problémát, de az egészségügyi illetékesek ezt cáfolták. Azzal érveltek, hogy a tájékoztatás átlátható.

A héten munkások kezdték fertőtleníteni Párizs néhány iskoláját, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát.

Emmanuel Macron francia elnök a katasztrófát követően bejelentette, hogy öt év alatt újjá akarják építeni a 12. századi székesegyházat.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.