A kormány nagy hangsúlyt fektet a diaszpórában élő magyar közösségekre, amelyekre mára erőforrásként tekint. A diaszpórában élő közösségeket célzó számos program közül kiemelten fontos az oktatás támogatása, hiszen a felnövekvő generáció jelenti a mindenkori magyarság jövőjét. Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos szombaton a svédországi Hälleberga városában magyar kormánytámogatással megvásárolt és felújított Ifjúsági Központban járt. Az intézményben idén 23. alkalommal rendezték meg a Kék virág magyar anyanyelvi tábort.

Forrás: os.mti.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Mé pont a svédországi magyarokét? Az jutott eszembe, mi lesz, ha kinai kormány elkezd táborokat szervezni az itt élő ( egyre több) kianaiak, hogy megőrizzék "nemzeti intenditásukat"? Hm...
Magyarországi magyar tanárokat nem találtak erre a munkára, csak a pénzért seggnyalók, tudják igazán közveteiteni a "nemzeti intenditást"? - mert ők az "igazi magyarok"?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Táborozás nem kis veszélyekkel

Nem mondhatnám, hogy új az ötlet, de most kezd – vagy már tombol? – új irányt venni

Évtizedek óta van szerencsém meglehetősen közelről szemlézni azokat az óhazai táborokat, ahova „idegenbe szakadt” hazánk fiai nyaralni küldik a gyermekeiket/unokáikat. A szervezők széles skálán mozognak és a színvonal is szerteágazó. Ahogy a hasznosságuk is, főleg a primer cél az nyelvtanulás szempontjából. Tapasztalataim szerint barátságok viszont igencsak jól alakultak, sőt a közvetlen ismeretségemben egy ausztrál-kanadai házasság is akad.
Most azonban igencsak baljós árnyak jelentek meg. Az MTI-s közlemény szerint: Miniszterelnökség azon munkálkodik, hogy Meg kell őrizni a svédországi magyarok nemzeti identitását!!
Ennek érdekében „A Kék virág magyar anyanyelvi tábor témája minden évben egy-egy magyar történelmi kor, kiegészülve a Kárpát-medence földrajzának bemutatásával, a témához kapcsolódó magyar irodalom oktatásával. ”.
Azon túl, hogy ezt a bagázs nem riad vissza attól sem, hogy a történelemben Kancsi Mancsi, földrajzban Őfenesége, irodalomban Takaró mester eszméit terjessze., még omenként ott van, hogy „A pedagógusok … Erdélyből és Felvidékről érkeznek, hogy munkájukkal segítsék a svédországi magyarok identitásának megmaradását és gazdagítását.”! =))
nevemnick
Mi van?
Mit gondolnak ezek a rats ivadékjai, hogy akik itthonról külföldre menekülnek, rohadtul kíváncsiak rájuk?
Commenter
Ez talán igaz, talán nem. Ha már az Erzsébet táborokat bezárták, mi lett a Kerényi által megálmodott Gizella táborokkal? Szerintem a külföldre szakadt magyarok majd eldöntik mennyire akarnak asszimilálódni vagy nem. Nem kell csodálkozni a határon túliak ajnározásán. Nem tudom egész pontosan kik és mi az a a vitézi rend,(nem hangzik túl jól), akik olyan egész napos táborokat tartanak ahol elég borsos áron szedik a belépőket, és a belépők árából ezer ft-ot utalnak a kárpátaljai magyarok megsegítésére.
karma1
@RonaGyuri: Gyurikam Draga! Neked meseljek? Akinek affinitasa van a magyar gyokereihez, az szepen koltozzon haza, eljen otthion, tanuljon a MOSTANI, MAGYARORSzAGI tanrend szerinti tortenelmet, gazdasagfoldrajzot, satobbit.
Meg fog lepodni , hogy most tanulhat a horthy korszak zsidovedo politikajarol (mert orban szerint horthy az volt, a zsidotorvenyekhez semmi koze sem volt, ugye)holott lehet, hogy o eppen a zsido menekult unokaja, dedunokaja, aki pont az ilyenek elol menekult.
Nem mas egyetlenegy ilyen tabor sem, mint orban 4 evre prolongalt kampanya. Mert csak neki van penze arra, hogy ilyen kamu taborokat csinaljon, es ha mar csinal akkor ott a sajat propagandajat fogja terjeszteni.
Ha egy emigrans magyart erdekel az ohaza, vagy szeretne, ha a gyereke, unokaja tudjon meg mindent az ohazarol, akkor kuldje haza cserediak-programban a fiatatt, egy-ket evre iskolaba jarni, es a gyerek mindent meg fog ismerni VALOJABAN.
Elhiszem, hogy Te voltal ilyenben, jo tapasztalataid is voltak, de ezek a taborok szerintem reg nem errol szolnak.
Es egy masik dolog: en BIZTOS, hogy nem kuldenem ilyen taborba a gyerekemet, mert orulnek, hogy mar nagyszeruen beilleszkedett abba az uj tarsadalomba, amiben a hatralevo eletet le akarja elni.
Ne basztassak a diaszporaban elo magyarokat, foleg ne az Amerikaban, Kanadaban, Ausztraliaban es itt eloket sem, mert mi valanmi miatt mashol szeretnenk bekeben elni. Nem ohajtok hallani semmilyen politikai propagandarol mert itt meguszom, hogy a mindennapjaimba barki is beleugasson.
RonaGyuri
@karma1: ahogy szinte mindig, minden szavad kincs! =))
emerencia
@RonaGyuri: A liberális demokráciában, jogállamban, szabadságban, szociális piacgazdaságban élő svédországi magyar származású gyermekeket/ifjakat átnevelik illiberális nemzetállami mentalitású alattvalóvá a nyelvtanulás ürügyén. Sokkal jobban járnának a szülők, nagyszülők, ha nem a magyar kormány által lefizetett külhoni nertársakra bíznák utódaik magyar oktatását mert nagyon nehéz lesz ezek után megmagyarázni nekik, hogy a felmenőik miért is menekültek el anno a magyar kánaánból.
RonaGyuri
@Commenter: igazán izgalmas maga a szlogen: őrizni azt a magyarságot, amit ártunk és qurmányunk annak tart. Miközben azon verik a nyálukat, hogy a mocsok bevándorlók ragaszkodnak az identitásukhoz! =))
karma1
@RonaGyuri: Jaj, dehogy, Gyurikam, meg veletlenul sem! De tudod, az az erdei zsolt vagy nagy zsolt, aki most itt Wellingtonban nyitott egy konzulatust. (ill. eroszakkal nyittatott a magyar allam 3 eve). az ide letalalt mar, es nehany magyar sirt megkoszoruzott, akik 120 eve veletlenul erre jartak es itt telepedtek le, Ez egy magyar hazaspar volt, akiknek most itt el egy holgy dedunokaja, akinek mar 3 generacio ota meg a keresztneve sem magyar, azt se tudta, hogy miert jott le hozza egy 4 tagu magyar kuldottseg, miert kellett neki kimennie az uk-szuleinek a sirjahoz , meg miert is kapott valami emleklapot ezektol a diszfaszoktol?
A magyarok meg most verik a melluket, hogy milyen jol megoriztek a hagyomanyt meg a ,magyar diaszporat Uj-Zeland legeslegalso 120 lelkes telepulesen. Megall az esz! Ha csak a repulojegyuket vesszuk ide Wellingtonbol, meg az itteni reprezentaciojat 4 magyar diplomatanak, akkor felall az egnek a hajam! Nem akarom, hogy emlekeztessenek a magyarsagomra, - aki magyarnak szuletett, az azt sohasem fogja elfelejteni , ha akarja sem. Inkabb azzal foglalkozzanak, hogy akik nem hagytak el Magyarorszagot, azoknak probaljanak meg azon a 92 000 negyzetkilometeren egy boldog szulohazat, HAZA'T teremteni!
karma1
@RonaGyuri: Kulonben el rokonom Svedorszagban, mar az illeto lanya is huszoneves - rokonlatogatasra hazajonnek, (bar mar csak elvetve, miota a szuleik meghaltak otthon), a lany valaszthatott volna hazai iskolat - kozepiskolat - , mondta koszoni, nem, es nagyon jol elnek Svedorszagban, mint sved allampolgarok
Commenter
@RonaGyuri: kétlem, hogy az orbáni "magyar" identitást vitték magukkal, nem azt őrzik.Egyébként is, minek szólnak bele az ott élő magyarok életébe? Annyira utálják a rothadó Nyugatot, hagyják békén a lehasznosidiótázott, liberális skandinávokat. A kormánynak a külföldön élő magyarok is csak a szavazatok miatt kellenek. Nem kérték ők, hogy védje meg az identitásukat ez a kormány.
kereső
Mé pont a svédországi magyarokét? Az jutott eszembe, mi lesz, ha kinai kormány elkezd táborokat szervezni az itt élő ( egyre több) kianaiak, hogy megőrizzék "nemzeti intenditásukat"? Hm...
Magyarországi magyar tanárokat nem találtak erre a munkára, csak a pénzért seggnyalók, tudják igazán közveteiteni a "nemzeti intenditást"? - mert ők az "igazi magyarok"?
verőce21
Idegenszívűek, ha összejönnek...összesöpri őket a világháló...kétkapura tudják becsmérelni magyarságukat!
Nessy
Már elnézést, de aki megakarja őrízni a magyarságát, az megteszi enélkül a habverés nélkül is. Akinek meg jó pénzért jut eszébe a "magyarsága", mert már egy árva szót sem tud magyarul, na jó, nem minősítem!
Macskaszem
"Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos szombaton a svédországi Hälleberga városában magyar kormánytámogatással megvásárolt és felújított Ifjúsági Központban járt"
Ez most komoly, hogy Svédországba is toljuk a pénzt?
verőce21
Azért van erre ellenpélda is, mint amit itt fentebb a lipsi magyarok fújnak!
Egyik szomszédom gyerekei vagy 15-18 éve Floridába távoztak.Helytállnak kint, saját vállalkozásuk van, szinte évente hazajönnek az utóbbi nyolc évben, két-három hétre. Kint az USA-ban magyar házat vezetnek, a magyarság értékeit, táncait tanítják, ismertetik meg a Floridaiakkal. (Most is itthon vannak, már második hónapja, elviselhetetlen ott a hőség május végétől.)
Amikor a tévéstábbal kint jártunk, a lánya büszkén mondta bele a kamerába, hogy "én nem magyarkodom itt, én magyar vagyok" - többször is levetítette a TV, a "Magyarok a nagyvilágban" c. műsorában. Őrzik a magyarságukat és büszkék rá.
Nessy
@Macskaszem: Ezek szerint! Elvégre itthon már nem kell semmire!
kokopelli
@Macskaszem: ...a pénz egy részét!Mondjuk a számla felét?A többi az "adminisztrációért" a hazai zsebekbe!
RonaGyuri
@verőce21: persze!!! sőt az is tény, hogy te személyesen láttad az imádott dagadt retardált törpédet vízen járni!!! =))
CsipkeRózsa
Milyen gazdagok vagyunk, már a svédországi magyarok is segítenek elkölteni a pénzünket.
RonaGyuri
@CsipkeRózsa: s persze ezt a pénzt is a csókosok nyúlják le!
csak úgy....
@verőce21: a floridábu gyütt embör,azt hazudik amit akar. :)
csak úgy....
@verőce21: nálad a TV stáb= selfie bot ? :)
tudode
Jelzem a Svédországba emigrált ifjú rokonaimnak!

Vigyázzanak, mert ŐFÉLESÉGE az országot szinte minden szinten megvédte olyan eredménnyel, hogy egyre többen veszik a sátorfájukat, és húznak el, mint a vadlibák!
.
Csak azért, hogy tudatában legyenek, hogy MÁR AZ ORSZÁG apraja, nagyja "megvolt", most a diaszpora, vagy mi a bánat következik!
csak úgy....
@verőce21: tudod te,hogy mitöl vagy te, egy ritka buta és szar embör?!
a "lipsi magyarok"! okádhatnékom van töled...,te tapló paraszt!
így néz ki,mikor a tetvesek kategorizálnal másokat...
Sámannus
Amihez a pohos hozzányúl bűzlik mint aganyéj egész nyáron. Úgy néz ki az őszre is hasonlót várhatunk.
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: (15:40) Megadtam az ismereteket az elérhetőséghez, amit írtam. Keresd ki, a TV műsort visszanézheted! Az hazudik, aki ezt tagadja! TV műsorokat nem szoktak mobiltelefonnal felvenni!
Örülök, hogy így felizgattalak, te Bornyú! Sok kattintást hoz... A cigány természeted kibújt belőled, idegbejöttél mint a cigányok!
Átlépek rajtad, méreten aluli vagy, egy Hazudós Buta Cigánytermészetű!
csak úgy....
@verőce21: kalányos vergödszke! :) aki hazudozik az lop is!
Sámannus
Meg kell őrizni a lopott holmit. Ezt a svéd izét meg dugjátok fel magatoknak. Szimpla süketelés.Amíg ti vezetitek az országot ,innen mindenki menekül. miért nem a Kárpátalját véditek? Ja, oda rombolni jártok csak.
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: (22:22) Éppenhogy magadat mutattad be ebben a riposztodban, te Árgyelán, román cigány!
verőce21
@Macskaszem: (12:37) "...komoly, hogy Svédországba is toljuk a pénzt? " - nemcsak Svédországba, a világnak még számos országába!
USA-ba, Kanadába, stb. Kanadában több helyen is működik magyar ház. De nemcsak toljuk oda a pénzt a működésükhöz, hanem jelentős adományokat is fizetnek nekünk az igaz magyarok! (Nem olyan lipsi, selejtes magyarok, akik ide kommentelnek...) Lezsáknak pl. a "lakiteleki Népfőiskolájához" komoly pénzadományokat küldtek a kanadai magyarok, akik ezért ingyen üdülhetnek minden évben a Népfőiskolán. Lehet is velük találkozni ott nyaranta, ha arra jársz!
csak úgy....
@verőce21: te mindíg ,ilyen dedós és hazudozós vagy?
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: (10:50) Tényekkel cáfoljad, te román bocskoros paraszt! Mert addig csak hazug rágalom amiket írogatsz!
csak úgy....
@verőce21: neked tényeket? :) OK! az tény,hogy hibbant,hazudozós alak vagy ,különben apád meg te a bocskoros, bibas verdödszke!
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Tényeket, te buta paraszt! Mert csak vagdalkozol itt a semmibe!
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ...nagyot akartál dobni...nem az identitás eldobását szorgalmazzák sehol hanem a beilleszkedést, és az úgy is létrejöhet ha megmarad annak aki de alkalmazkodik a helyhez, és nem azt akarja maga után alakítani.
...és példa erre a magyarországi zsidóság...
...na de aki nem ért az ne elemezzen.
Macskaszem
@verőce21: 10:26. A fonyódligeti gyerektábort bezzeg bezárták. Lehet, hogy ott is gazdag kanadai magyarok fognak ingyen nyaralni?
csak úgy....
@verőce21: ám legyen,ha neked a tények köllenek ... :)
"Csak 109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média – számol be róla az Átlátszó. " !!!
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szamok_infografika_kontraproduktiv_kormanyparti_media
verőce21
@csak úgy...: "sajtó-helyreigazítást" - de ehhez a témához nem tudsz hozzászólni, csak vagdalkozol a semmibe? És trágárkodsz, anyázol-apázol?
Nagy, sötét, konok, Buta Paraszt vagy!
verőce21
@Macskaszem: (12:24) Most vergődsz? Ne irkálj hülyeségeket!
A kanadai magyaroknak van annyi tartása, hogy csak ott veszik igénybe az ellátást, ahová jelentős adományokkal járultak hozzá!
csak úgy....
sajnos a tapló parasztokkal mint te ,nem tudok más hangnemben !
akkor a témához!:) aki nyugaton akar matyarkodni,az inkább húzzon haza orbanisztánba! egyszerüen undorító lett ,az utóbbi idökben a magyarok közötti ellentét
és ezt köszönhetik orbánnak és a csapatának! ...persze ezt te nem veszed észre,mert nem akarod vagy túl buta vagy hozzá.
ha többre vagy kíváncs akkor olvasd el ,mit írt @RonaGyuri: vagy @karma1: ...teljesen osztom a véleményüket és épp ezért nem írom le ,még a kedvedért sem!
különben libsi a körösztanyád... :)
görbetükör
Törődjenek a hazánkban élő idegen származásúak identitásának megőrzésére és védelmére!
Nálunk idegen gyűlölet van, míg az idegenben élők magyarok identitását senki nem veszélyezteti.
Addig-addig védik (mint a nyugdíjakat) hogy magyar gyűlölet lesz a világban!
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: (17:37) Ne akard megmondani a Svédországi, USA-beli, Kanadai magyaroknak, hogyan tartsák a magyarságukat! A magyar állam mindenesetre támogatja a kezdeményezésüket.
Te pedig egy nagy, sötét, kivándorolt, konok, buta Paraszt vagy!
papa.49
A Svédországban élő magyarok TOJNAK A CSUTITETŰ LEGÚJABB AGYHELYMENÉSÉRE !!!
Ez is csak KIFIZETŐ HELY !!!
csak úgy....
@verőce21: te,valamit marhára nem akarsz vagy nem tudsz megérteni!
magyar clubok,egyesületek ...stb. már akkor léteztek nyugaton,mikor az orbán viktor még a világon sem volt! sosem kértek és nem is kaptak a magyar államtól alamizsnát,nincs is erre szükségük! politika mentesen,békességben,barátságban müködtek és remélem,hogy ez továbbra is így marad!
maradjunk annyiban,hogy a setét,konok,buta paraszt,még mindíg te vagy!
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Nagyot mondtál, még szerencse, hogy nem igaz!

A Magyarországon élő zsidók is magyarok, az ő vallásuk zsidó, mint ahogy te keresztény vagy.

Te másnak érzed őket, de minden ember más. Akiről nem tudod, hogy zsidó, nem is jut eszedbe, hogy másként viselkedik, mint te.
csak úgy....
@CsipkeRózsa: lásd:...a szegedi csanád és ki tudja,kik és mennyien,de kit is érdekel és már megint,hogy mióta? mióta az ótvaros magyar kormány szerint nincs antiszemitizmus magyarországon? jobb ha mindenki kussol, föleg ha 7.iziglen nincs bizonyítéka arról,hogy hunnan az anyjábu gyütt...
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Nem az a kérdés, vagy a téma itten, hogy magyar házak, klubok, hagyományőrzők működtek-e már sokkal korábban esetleg, hanem, "A kormány nagy hangsúlyt fektet a külföldön élő magyar közösségekre, amelyekre mára erőforrásként tekint." - ehhez ad minden segítséget. Ez működik is, vice-versa, mint írtam. És neked, ehhez, mint egy "setét, konok, Buta Nagy Parasztnak semmi közöd!
Igazán, nem akartunk vele felzaklatni!
csak úgy....
@verőce21: "Igazán, nem akartunk vele felzaklatni! " igazán nem? eszem a királyi többesedet,te sunyi paraszt. arra nincs eszetek,hogy a magyarországi fiatalokat támogassátok,mikor már külföldre mentek,akkor gyözköditek,hogy milyen faßa volt otthon és hurrá +a hazaszeretet...
pld. -az 56 os magyarok gyerekeiböl,max. 5% aki beszél magyarul és ebböl 2% az,aki rendszeresen jár magyarországra! kit,kiket akartok ti meggyözni és miröl? fölöslegesleges pénzkidobás, azokból a milliárdokból,inkább az otthonmaradott kölköket köne támogatni,még mielött azok is lelépnek...persze ehhez ész köne,az meg nincs és sosem vót csak a marha nagy pofa és a tipikus,magyaros okoskodás..
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Kár a gőzért, hiába csűröd csavarod, mert nem igaz amit írsz, csak jobban belelovalod magad a hazugságokba! Ebből nem jössz ki.
Mint már fentebb írtam, "Neked ehhez, mint egy "setét, konok, Nagy Buta Parasztnak semmi közöd!
verőce21
@csak úgy...: A Magyarországot pedig nagy "M"-el írjuk! @csak húgy...:
csak úgy....
@verőce21: eszembe sem jutott,hogy meggyözzelek vagy valami hasonló! nekem magyarország marad kicsi "m" ,ugyan úgy mint te is és a fönökötök!
ha a butaság fájna,akkor te üvöltenél,persze egy marxista-leninistát (gyorstalpalón) végzett faßitól,min te...,örülök,hogy így esténként hozod magadból a maximumot! :)
ha a világnézeted úgy és olyan gyorsan változik ,mint a törzsfönöködnek,akkor kb. 2 év múlva,ha a csillagod még áll és nem rabosították a korrupciós dógai miatt...lölöstü-vöstü,mindenestü :) ...azok után,még várok 10évet és akkor kezdek azon gondolkozni,hogy érdemes e megint a lábomat betenni a korrupciótól és hazugságokkal,ellentétekkel terhelt és átitatott magyarországra!
tudom,hogy te birka vagy és nem értesz,...majd ha legelsz pár év múlva,akkor jussak a buta buksidba ,szándékosan nem az eszedre apelláltam,mert az nincs neked, csak te azt úgy gondolod! aki már sokadszorra haggya,hogy átbaßarintsák és még tapsikol is hozzá...,már ne is haragúdj ! ...ennyit a setét,konok,parasztról ,hiába is vergödszke-
@verőce21: ,látszik a pórias származásod,persze az lenne a leg kevesebb de a kapanyél a szádban,az nem áll jól néked...,sött! :)
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Írtam már, hiába csűröd csavarod, mert nem igaz semmi amit írsz, csak jobban belelovalod magad a hazugságokba! Ebből nem tudsz kijönni.
Meg kell őrizni a svédországi és más országokbéli magyarok nemzeti identitását! Neked pedig ehhez, mint egy Németo.-ba kivándorolt, "setét, konok, Nagy Buta Parasztnak semmi közöd!"
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Részben igaz részben nem. A zsidóság bár vallás, mint akár a kereszténység mégis van egy etnikai vetülete...de ezen vitatkozni hosszas lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.