A gyerekekkel folyamatosan ott van anyuka, beszél hozzájuk és simogatja őket.

Felismerte az édesanyját, és mozgatja a kezét és lábát az egyik kislány, akit magyar orvosok választottak szét az ikertestvérétől. A fejüknél összenőtt sziámi ikreket másfél hete műtötték meg Bangladesben. A világon egyedülálló műtétsorozatban 35 magyar szakember vett részt. Közülük a 3 vezető orvos még mindig a gyerekekkel van  – olvasható Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány oldalán.

Augusztus elsején kezdődött a világviszonylatban is egyedülálló műtét Dakkában. A 35 tagú magyar orvos csoport, 30 órás műtéttel választotta szét a kislányokat. Mivel hasonló műtétet még sohasem végeztek, a műtét utáni hetek a várakozásról és megfigyelésről szólnak. Mindenesetre az bizakodásra adhat okot, hogy az egyik kislány néhány napja magához tért.

A Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvos csapata által szétválasztott, stabil állapotú három éves kislányok egyike, már magához tért. Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. Rukaya változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, immáron önálló légzéssel

– mondta Sándor Alexandra Valéria, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Újabb öröm hír a szétválasztott ikrekről

A gyerekekkel folyamatosan ott van az anyuka, beszél hozzájuk és simogatja őket. Az orvosok szerint az, hogy az egyik kislány még nem ébredt fel, nem jelent rosszat, egy ekkora műtét természetes velejárója.

A több napos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy olyan összetett és hosszadalmas műtét után, mint amilyen ez a 30 órás maratoni koponya és agyszétválasztás volt, amelyen ezek a kislányok átestek

– fejtette ki a kommunikációs vezető.

A magyar orvoscsoportot 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves kislányok szétválasztására. Az első műtétet Bangladesben végezték, akkor szétválasztották az agyi ereiket. A következő műtét idén februárban Budapesten volt, akkor szövettágító implantátumot kaptak. A mostani harmadik nagy műtétet szintén Bangladesben végezték. És a műtéteknek még nincs vége, másodlagos koponya rekonstrukció vár rájuk és hosszú rehabilitáció.

Cikk- és címlapkép. MTI/AP

(cselekves.org)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.