Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire, amelybe Szaúd-Arábia is részt vett.

Szaúd-arábiai olajlétesítményt támadtak drónokkal a jemeni húszi síiták az ország keleti részén

– számolt be a felkelőkhöz köthető al-Maszíra televízió szombaton.

A hír szerint a támadás az ország keleti részén lévő sajbahi olajfinomítót és az olajtárolót érintette. A tévé nem számolt be az esemény időpontjáról.

A húszi lázadók Anszar Allah nevű mozgalma azt közölte, hogy tíz drónnal hajtottak végre támadást.

Az olajlétesítményt, amely közel fekszik az Egyesült Arab Emírségek határához, a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat üzemelteti.

Sem a szaúdi hivatalos szervek, sem a Saudi Aramco nem reagált a húszikkal kapcsolatos értesülésre.

A húszi lázadók, amelyek ellenőrzésük alatt tartják Jemen nagyobb részét, valamint az ország fővárosát, Szanaát, az elmúlt hónapokban fokozták támadásaikat a szomszédos Szaúd-Arábia ellen.

Ezekre a hadműveletekre válaszul a Szaúd-Arábia vezette koalíció a lázadókhoz tartozó katonai célpontokra mért csapásokat, különösen Szanaa környékén. A kölcsönös támadások megnehezítik az ENSZ égisze alatt zajló béketárgyalásokat.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború többnyire az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A háborúban emberek tízezrei haltak meg, milliók kerültek az éhhalál szélére.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.