A brit kormány szerint a kilépési tárgyalások újranyitása és az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás törlése nélkül nincs kilátás arra, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megállapodás révén szűnjön meg.

Brexit: London ragaszkodik ahhoz, amit az EU már elutasított

Boris Johnson miniszterelnök hivatala kedden arra reagálva ismertette állásfoglalását, hogy az Európai Unió elutasította a brit kormányfő javaslatát a tartalékmegoldás törléséről az előző miniszterelnök, Theresa May által elért, ám a londoni parlament alsóháza által háromszor is elutasított megállapodásból.

A július vége óta hivatalban lévő Boris Johnson hétfőn levélben fordult Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez. A dokumentumban nyomatékosította arra vonatkozó álláspontját, hogy a tartalékmegoldást törölni kell a megállapodásból. A konzervatív kormányfő ehelyett azt javasolta, hogy a felek kötelezzék el magukat "alternatív megoldások" keresése mellett a Brexit október 31-én esedékes határideje után életbe lépő átmeneti időszak végéig.

Az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti 499 kilométeres határ ellenőrzésének visszaállítását mindkét részről el akarják kerülni.

A tartalékmegoldás szerint a határellenőrzés elkerülése érdekében az Egyesült Királyság egésze bizonytalan időre vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, amíg nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné e megoldás alkalmazását.

A brit kormány "antidemokratikusnak és szuverenitásval összeférhetetlennek tartja" a tartalékmegoldást, és ezért annak törlését követeli a megállapodásból. Erre viszont az Európai Unió nem lát lehetőséget.

A Brexit után ez lesz az EU és az Egyesült Királyság közötti egyedüli szárazföldi határ, amelynek átjárhatósága az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodás sarkalatos eleme.

A brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője kedden megismételte, hogy a kormány kész a tárgyalásokra, hogy alternatívát találjanak a tartalékmegoldásra. Továbbra is úgy véli viszont, hogy az ír-északír határ ügyét a jövőbeni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások keretében kell rendezni.

Boris Johnson újságíróknak röviden azt mondta, elérhető a megállapodás, noha az európai uniós partnerek egyelőre meglehetősen "negatívak". Hozzátette, a tartalékmegoldással mindenképpen "kezdeni kell valamit", ez világossá vált. "Ameddig azt hiszik, hogy a parlament meg tudja akadályozni a Brexitet, nem valószínű, hogy engedményeket tesznek. Kis türelemre van szükség" – mondta, arra utalva, hogy a brit alsóházban többségben vannak a rendezetlen Brexitet elutasító képviselők.

Közben Boris Johnson kormánya azt is közölte kedden, hogy a brit európai uniós tisztségviselők szeptember 1-jétől csak a legfontosabb ügyekről szóló tanácskozásokon vesznek részt, és azokon az üléseken nem lesznek jelen, amelyek az EU Brexit utáni jövőjével foglalkoznak.

A jelenlegi brit kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én mindenképp kilép az EU-ból, akár sikerül újratárgyalni a megállapodást, akár nem.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Egy törökre bízták Angliát.
Ennyi.
Jozefina
Az EU valószínűleg nem csinál segget a szájából!!!
papa.49
Ha egyezség nélkül léptek ki nagyon ráfogtok faragni az biztos !!!
Úgy látom az angol kormányban az egy hülyére jutók száma KETTŐ !!!
advocat
Ők akartak kilépni. A feltételeket talán nem ők szabják. Viseljék a következményeket! Szerintem, ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.