A horvát állam újabb privatizációba kezd az euró mielőbbi bevezetése érdekében.

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik – írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán. Kilencven, főleg turisztikai vállalat részvényeiről van szó, amelyet szeptembertől pályázat útján kíván eladni az állam:

első körben 30 céget, az év végéig újabb harmincat, majd a megmaradt vállalatokat 2020 elején hirdeti meg.

Nem adja el az állam egyelőre azokat a cégeket, amelyekben 15 százaléknál nagyobb részesedése van, mint a Podravka, a Croatia Biztosító, a Rijekai Kikötő vagy a Petrokemija műtrágyagyár, annak ellenére, hogy ezek nem stratégiai jelentőségű vállalatok – tette hozzá a lap. Mint ahogy a Horvát Elektromos Művek (HEP), a Horvát Autópályák (HAC) és a Horvát Posta részvényeinek eladása sincs terítéken, habár korábban szó volt ezek privatizációjáról is – emlékeztettek. A horvát kormány néhány éve azt tervezte, hogy a HEP 25 mínusz egy százalékos részvénycsomagjának eladásából szerzi vissza az INA részvényeit a Moltól.

Horvátország július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II).

Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.

Az euróövezeti elvárások előírják azt is, hogy fel kell gyorsítani azoknak a vállalatoknak a privatizációját, amelyek nem bírnak stratégiai jelentőséggel. A cég részvényeinek többségét nyílt pályázaton 2020 áprilisáig magánkézbe kell adni, és az állam részesedése nem haladhatja meg a 25 százalékot. A horvát kormánynak továbbá le kell építeni a túlságosan kiterjedt állami szektort, ki kell vonnia a politikát az államigazgatásból, valamint az üzleti környezet javítása érdekében csökkentenie, vagy teljesen meg kell szüntetnie az adójellegű plusz terheket.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Vicc ez az ország úgy ahogy van, még a románoknál is hamarabb lesz euró mint Magyarországon. Ilyen az illiberális gazdasági szárnyalás. Nekünk nem lesz eurónk, mert sérti a nemzeti szuverenitásunkat és a hagyományainkat, plusz alkotmányellenes, mert nincs benne a tákolmányunkban. Ráadásul a magyar embereket már megkérdezték, és a magyar emberek - kétharmados többséggel - azt mondták, hogy nem kell nekik euró. No meg így könnyebb lopnia a fideszmaffiának. Főleg kuszaszem játszik az árfolyamokkal, a nép meg szív. A kúna életbe! Ott már úgy állnak a számok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Eladott Ország: Maga a családom akart engem a magyarellenes sarokba szorítani,mert a szememnek és nem a propagandának hittem!Még az sem rendítette meg a tartásukat,hogy én két országban éltem,és öszehasonlíthattam!
Ők is láthatták a kinti életet emberközelből!... de akkor sem! Nemtom miért!!!
man at work
Na, ők is úgy elhúznak mellettünk, mint a vadlibák.
Pedig ott se kerítés, se soros terv, se állítsuk meg Brüsszelt, se szabadságharc, se ezeréves tiszteletet követelő múlt - se semmi faszság, ami Orbán beteg délibáb világában létezik.
kokopelli
@man at work: megérdemlik!Már akkor tudtam,amikor a Plitvicei tavakat láttam,akár Gojko Mitic nélkül is !?)
Eladott Ország
@kokopelli: tegnap 19:00; Nehéz ügy, pedig a magyar munkaerő nagyon le van értékelve, a bűnöző csúti cigány és bandája erre még rá is tett, egy lapáttal. Kövér Köteles Laca szavai szerint azért, mert mi kevesebbel is beérjük, ez a versenyelőnyünk. De ezek szarháziak nem érik be kevesebbel, csak milliárdokkal munka nélkül, a többinek meg kuss van!
A magyar polgárokat meg teletömik hitellel, hogy nekik még több legyen, röghöz kötik, gebedjen meg.
kokopelli
@Eladott Ország: nekem sikerült már a váltás idején az NSzK-ban melózni,ahol a tesóim családostul meg-
látogattak,és a bratyót asszonnyal még az USA-ba is elvittem (Wild West.+.New York) Mindezek ellenére meg-
próbálták a különbséget valahogy elmaszatolni,és annyira remélték a változást,hogy az már szomorú volt!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.