Minden indoklás nélkül menesztették a firenzei Gallerie dell'Accademia német igazgatóját, Cecilie Hollberget, egyikét azoknak a külföldi múzeumigazgatókat, akiket még az előző, szociáldemokrata kormány hívott meg a szektor modernizálása céljából.

Hazai kézbe a kultúrát – sorra rúgják ki a küldöldi vezetőket

A külföldi szakemberek közül többen is úgy látják, hogy a jelenlegi jobboldali kormány nem nézi jó szemmel a külföldiek jelenlétét a kulturális intézmények élén és semmissé tenné az elődje által a hivatali bürokrácia csökkentése, a híres olasz múzeumok még vonzóbbá tétele érdekében életbe léptetett reformokat – írja a dpa.

A Michelangelo monumentális Dávid szobrát is őrző firenzei múzeum német igazgatója azt mondta a Corriere della Sera című lapnak, hogy a kormány ellenreformja részeként, kurtán-furcsán rúgták ki állásából, pedig szerződése november végéig szólt és júniusban még hosszabbítást ajánlottak fel neki.

A történész szerint augusztus 9-én mindössze egy elektronikus levélben, minden indoklás nélkül tájékoztatták arról, hogy 22-én megszűnik a munkaviszonya. Pedig – mint mondta – vezetése alatt a múzeum látogatottsága 22 százalékkal évi 1,7 millióra emelkedett.

A dpa értesülése szerint más külföldi múzeumigazgatók is a távozás mellett döntöttek a kormány részéről tapasztalt "ellenséges hozzáállás" miatt, köztük az osztrák Peter Assmann, a mantovai Dózse-palota vezetője, aki az innsbrucki Tiroli Tartományi Múzeum igazgatója lesz.

Assmann azt mondta a Der Spiegel című hírmagazinnak, hogy Olaszországban egyre erősebbek a külföldiellenes hangok, a külföldiek "egyre inkább nemkívánatosnak érzik magukat".

Távozik Olaszországból a firenzei Uffizi Képtár német igazgatója, Eike Schmidt művészettörténész is, de nem politikai okokból, ő már két éve, a jobboldali kormány hivatalba lépése előtt, Alberto Bonisoli kulturális miniszter "ellenreformjának" meghirdetése előtt bejelentette lemondását.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Majd pont a vandál németek között találnak Észak-Olaszországba, Firenzébe kultúr-igazgatót!
Nem inkább az olaszok között kellett volna keresgélni, Michelangelo "örökösei" között?
verőce21
Ennyi erővel a Togo-ból "menekült" csimpánz utánzatokból is kipecázhattak volna egyet, akik a testvéreikhez igyekeznek Németországba! :)
Lepényleső
Na itt mennyivel jobb,itt mindenféle jött-ment lehet bármilyen igazgató,
csak a bánnal legyen a viszonya jó?
csak úgy....
@verőce21: az nem baxxxa a csöröd,hogy a magyar nemzeth festömüvésze ,pont egy zsidógyerek lett? Lieb Miska föstötte az ásító inast,akár modellt is ülhettél vóna...
a golgotáról nem is beszélve. azt tudtad,hogy pld. Leonardo da Vinci is és Modigliani is ? Michelangelo homokos volt ,lassan senki sem passzol az árja nézeteidhez...
te,minek alapján ítélsz meg embereket?
csak úgy....
@verőce21: neked, ök az igaz és okos magyar fiatalok ?nyugaton, szalag melósnak is gyöngécskék lennének... www.youtube.com/watch?v=4CSgX5wA62E

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.