Mérföldkőhöz érkezett az a tudományos szenzációnak számító orrszarvú-lombikprogram, mely az utolsó esélyt jelentheti az északi szélesszájú orrszarvúk számára.

Van remény a szélesszájú orrszarvú megmentésére

Fotó: Pixabay

Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a Földön – Najin és Fatu – mindkettő nőstény és nem lehetnek utódaik. Sudan, az utolsó hím, 2018 márciusában tért örök nyugovóra.

A BioRescue nevű kutatócsoportnak korábban sikerült begyűjteni és lefagyasztva megőrizni hímek spermáit, amelyeket felhasználhatnak a faj életben tartásához. Most újabb meghatázó pont jött el a mentőakcióban. Sikerült ugyanis petesejtet kiemelni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból – jelentette be a kenyai turisztikai és vadvédelmi minisztérium képviselője Najib Balala, aki azt reméli, a petesejteket mesterségesen megtermékenyíthetik.

"Najin tíz, Fatu öt sejtet adott, ami azt mutatja, hogy mindkettejük szervezete termékeny még, ezzel segítségünkre vannak, hogy megmenthessük ezeket a csodálatos teremtményeket" – mondta Thomas Hildebrandt, a német Leibniz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa.

Kenyai, német és cseh tudósok csütörtökön fejezték be a petesejtek kivételét a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen, ahol Najin és Fatu él – írta meg az MTI információi alapján a hvg.hu.

A petesejteket az orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáival termékenyítik meg az olasz Avantea biotechnológiai laboratóriumban.

Az embriókat dajkaanyába, a szélesszájú orrszarvúk rokon fajához tartozó nősténybe ültetik be.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Szeretlek Magyarország

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Mi már megtettük a magunkét MEGMENTETTÜNK EGY TÖRPEVÍZILOVAT, úgy hívják csutitetű, EGÉSZ JÓL SIKERÜLT MEGMENTENÜNK )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ma az ország leggazdagabb embere !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.