Bizalmatlansági indítványt ad be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök ellen ellenzéki képviselők egy csoportja.

Bizalmatlansági indítványt adnak be a szlovák kormányfő ellen

Vezetőjük, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke ezt pénteken jelentette be, miután sikerült összegyűjteni a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívásához szükséges képviselői aláírásokat.

Igor Matovic közölte:

Peter Pellegrininek távoznia kell, mert nem váltotta le az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát.

Szlovák sajtójelentések szerint az államtitkár a múltban számos sms-t váltott a nagyvállalkozó Marián Kocnerral, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy megrendelte Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese tavalyi meggyilkolását.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a múlt héten járt az államtitkárnál, és lefoglalta mobiltelefonját. Jankovská tagadta, hogy írásos üzeneteket váltott a nagyvállalkozóval, és ezt a rendőrség sem erősítette meg.

Peter Pellegrini a napokban többször is kijelentette: amennyiben a vádak beigazolódnak, kérni fogja menesztését az igazságügy-minisztertől.

A beadvánnyal Matovic csak azt akarja elkendőzni, hogy a múltban ő is többször találkozott a gyanúsítottal – mondta a miniszterelnök.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványról mikor tárgyal a pozsonyi törvényhozás. A szabályok szerint a beadvány kézbesítése után hét napja van a házelnöknek arra, hogy rendkívüli ülést hívjon össze.

A beadványnak – tekintettel a parlamenti erőviszonyokra – csak elméleti esélye van a sikerre.

Ennek ellenére a kormányfő, illetve a kormány egyes tagjaival szembeni bizalmatlansági indítványok meglehetősen gyakorinak számítanak a pozsonyi parlamentben. A 2016 óta tartó ciklusban az ellenzék tucatnyi alkalommal próbálkozott ezzel az eszközzel, de nem ért el sikert.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.