A hongkongi fejlemények miatt szólalt meg az amerikai elnök.

Donald Trump Washingtonban emberséges fellépésre kérte Kínát Hongkongban. Szerinte Kína sokkal erőszakosabban lépne fel a tüntetőkkel szemben, ha Peking nem folytatna kereskedelmi tárgyalásokat az amerikai kormányzattal.

Az elnök a kereskedelmi tárgyalásokról azt mondta, a kínai termékekre beígért vámtarifa-emelések vasárnaptól életbe lépnek.

Emberséges fellépésre kéri Kínát Hongkongban Donald Trump

A szeptemberre kilátásba helyezett további tarifaemelésekről kijelentette: ezeket várhatóan szintén életbe léptetik, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját pedig szeptemberben tartják meg.

Az elnök hangot adott egyben azon meggyőződésének is, hogy e kereskedelmi vitából az Egyesült Államok kerül ki majd győztesen. A hongkongi rendőrség pénteken letartóztatta az ismert demokráciapárti aktivistát, Joshua Wongot és egyik társát, Agnes Chow-t. Őket néhány óra múlva óvadék ellenében kiengedték. Őrizetbe vettek egy korábban feloszlatott ellenzéki párt vezetőjét is, nem sokkal a szombatra tervezett ellenzéki tüntetés betiltása után, de őt nem engedték el.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.