Percek voltak hátra a leszállásig, amikor megszűnt a kommunikációs kapcsolat a Csandraján-2 holdszonda Vikram nevű egységével.

Kudarcot szenvedett szombaton India második Hold-missziója, miután az ország űrügynöksége elvesztette a kommunikációs kapcsolatot a Csandraján-2 holdszonda Vikram nevű holdra szálló egységével, csupán percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna a bolygó eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén.

A leszállás a tervnek megfelelően haladt mindaddig, amíg a Vikram 2,1 kilométerre meg nem közelítette a felszínt. Ekkor elveszett vele a kapcsolat. A rendelkezésünkre álló adatokat elemezzük

– közölte Kailaszavadivo Szivan, az űrügynökség elnöke 15 perccel azután, hogy az egységnek talajt kellett volna érnie. Az ügynökség sajtótájékoztatót ígért két órával későbbre, majd ezt lemondták.

A Holdat érés teljesen automatikusan történt, a Földről nem irányították.

A Vikram hétfőn a terveknek megfelelően vált le a Hold körüli pályán keringő Csandraján-2-ről.

Kudarc: elveszett a kapcsolat az indiai holdra szálló egységgel

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@szép új világ: Ebben igazad van, én viszont most taktikát változtattam azért szólok vissza, hogy hátha elveti a sulykot, és bíróságra tudom vinni az ügyet, ahol kiderülhet, honnan csahol, és ki is a láncos kutya !!!
papa.49
@durbincs: Téged lőttek ki, nem kár )))
Jozefina
Indiában akkora a szegénység, hogy azt leírni sem lehet!!! Ezt a pénzt fordíthatták volna szociális célokra is!!!
Jozefina
Idióta halfarok! Én legalább voltam ott és láttam!!!
lost in my mind
Teljes Brazilra után teljes India (velük is csak többen vagyunk).

Mayday Mayday
Disneyland, we’ve had a problem here.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.