A kijevi külügyminisztérium felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten vasárnap tartott helyhatósági választások miatt.

Ukrajna segítséget kér, hogy változzon a Krím helyzete

A minisztérium rámutatott, hogy a választásokat törvénytelenül rendezték meg az Oroszország által 2014-ben annektált félszigeten. A nemzetközi jog Moszkva általi újabb megsértése azt bizonyítja, hogy nem elég fenntartani, hanem erősíteni kell az Oroszországra gyakorolt nemzetközi politikai és gazdasági nyomást Ukrajna területi integritásának helyreállítása érdekében, beleértve a Krím megszállása miatt hozott korlátozó intézkedéseket – hangoztatta a tárca vasárnap kiadott közleményében.

Kijev arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés, az úgynevezett "normalizálás és párbeszéd", mint például az orosz küldöttség munkavégzésének feltétel nélküli teljes helyreállítása az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, csak megerősíti a megszálló államot büntethetetlenségének hitében és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi.

A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa ideiglenesen megszállt területei Ukrajnának, amelyeknek jogi rendszerét a nemzetközi humanitárius jog határozza meg. Ebben az esetben a megszálló állam egyik legfontosabb feladata a szuverén állam, azaz Ukrajna nemzeti jogszabályainak betartása. Hozzátette, hogy az úgynevezett "helyi választások" Ukrajna alkotmányának és törvényeinek, valamint a nemzetközi jog alapvető normáinak és alapelveinek súlyos megsértését jelentik.

A tárca hangsúlyozta, hogy a törvénytelen szavazás eredményeinek nem lesznek jogi következményei, sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el majd azokat, továbbá a választás megszervezésében és lefolytatásában részt vevőket felelősségre vonás terheli az ukrán jogszabályoknak megfelelően.

Oroszországban vasárnap 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok tagjait választják meg az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten.

A Krím területén illetékes ukrán ügyészség felszólította a félsziget lakosait, hogy ne vegyenek részt a választáson, inkább jelentsenek az ukrán hatóságoknak minden tudomásukra jutó információt a voksolás szervezéséről és menetéről.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik." Ideje készülődnünk.
uploads.disquscdn.com/images/e063aae5fc30d5cf1f5235faa3378bbfb6f9cdffde0dbb2d8c9a57a63bd8f541.jpg?w=600&h=489
Egyébként a félszigetet még 1954-ben maga Hruscsov adományozta a Szovjetunió egyik tagjától a másiknak – történetesen az Orosz SzSzK-tól az ukrán tagköztársaságnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
a nyílvánosság előtt mindenki az érdeke szerint mond valamit a Krím helyzetéről. De ha egyedül van, akkor nagyon jól tudja minden érintett, hogy a Krím már az oroszoké...és nem lesz háború, mert annak pláne neincs értelme...

Addig tart ez az "idegháború" , amig a feleknek pénzt hoz a konyhára...így, vagy úgy

Talán mi szopunk a legjobban, köszönhetö angela bojkottjának.
Eladott Ország
@jesz: Elsősorban az USA-nak köszönhetjük a bojkottot. Neki az sem tetszik, hogy az ukrán nyelvtörvény miatt kakaskodunk az ukránokkal szemben, ugyanis ők nagy ívben leszarják a nyelvtörvényt. Elsőbbséget élvez a NATO-hoz való csatlakozás. Kakaduék meg állandóan gáncsoskodnak.
ittott
Ukrajnát a szovjetek csinálták. annyit ér. sose volt, és jövője sincs. Korrupt mocskos banda.
fekete
Ha't bohockodjal egy kicsit! Edig is aszt csina'ltad!
Eriksson
@Szeparepa2: Tudod kedves! Az a zsebkendőnyi félsziget lett volna Ukrajna belépőjegye a NATO-ba. Mivelhogy az már megint az oroszoké, innentől ejtve lettek. Ki a francnak kell egy csontig leszegényedett ország a Krím nélkül?
Eriksson
@Szeparepa2: Sajnálattal állapítom meg, hogy Putyinnak sokkal több esze van mint neked.
A Krím nem játszadozási hely, hanem nagyon is komoly stratégiai hadszíntér. Onnan katonailag ellenőrizni lehet Ázsiát, Afrikát, Európát. Nem véletlenül kellene az amcsiknak. És ehhez csak addig volt köze volt Ukrajnának, amíg az ők felségterülete volt, ill. közös volt az oroszokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.