A kijevi külügyminisztérium felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten vasárnap tartott helyhatósági választások miatt.

Ukrajna segítséget kér, hogy változzon a Krím helyzete

A minisztérium rámutatott, hogy a választásokat törvénytelenül rendezték meg az Oroszország által 2014-ben annektált félszigeten. A nemzetközi jog Moszkva általi újabb megsértése azt bizonyítja, hogy nem elég fenntartani, hanem erősíteni kell az Oroszországra gyakorolt nemzetközi politikai és gazdasági nyomást Ukrajna területi integritásának helyreállítása érdekében, beleértve a Krím megszállása miatt hozott korlátozó intézkedéseket – hangoztatta a tárca vasárnap kiadott közleményében.

Kijev arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés, az úgynevezett "normalizálás és párbeszéd", mint például az orosz küldöttség munkavégzésének feltétel nélküli teljes helyreállítása az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, csak megerősíti a megszálló államot büntethetetlenségének hitében és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi.

A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa ideiglenesen megszállt területei Ukrajnának, amelyeknek jogi rendszerét a nemzetközi humanitárius jog határozza meg. Ebben az esetben a megszálló állam egyik legfontosabb feladata a szuverén állam, azaz Ukrajna nemzeti jogszabályainak betartása. Hozzátette, hogy az úgynevezett "helyi választások" Ukrajna alkotmányának és törvényeinek, valamint a nemzetközi jog alapvető normáinak és alapelveinek súlyos megsértését jelentik.

A tárca hangsúlyozta, hogy a törvénytelen szavazás eredményeinek nem lesznek jogi következményei, sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el majd azokat, továbbá a választás megszervezésében és lefolytatásában részt vevőket felelősségre vonás terheli az ukrán jogszabályoknak megfelelően.

Oroszországban vasárnap 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok tagjait választják meg az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten.

A Krím területén illetékes ukrán ügyészség felszólította a félsziget lakosait, hogy ne vegyenek részt a választáson, inkább jelentsenek az ukrán hatóságoknak minden tudomásukra jutó információt a voksolás szervezéséről és menetéről.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Haha Putyin ellen demokráciával próbálkozni, az olyan mint Grizli medve ellen eperszemeket dobálva "harcolni"... :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
Ukrajnát a szovjetek csinálták. annyit ér. sose volt, és jövője sincs. Korrupt mocskos banda.
Szeparepa2
Na akkor elmondom a lényeget. Ukrajna nagyon nagy ország, Sok ember van benne, több tízmillió. Nem ér fel nyilván főleg terület méretben Oroszországgal, azonban, nem is akkora mint mi, hanem jóval nagyobb (nekünk pl egy-egy ellen semmi esélyünk nem lenne még a mostani háború által tépázott, meggyengült és elszegényedett Ukrajna ellen sem)... Sem a lakosság, sem az ország méret itt nem lényeg... Mint az imént írtam, ezt a kérdést, demokratikus módon lehetetlen megoldani, amíg Putyin és hasonlók bitorolják diktatúrájukat, mert ezek a bolsinácifasiszta patkányok hallani sem akarnak jogállamról és hasonlókról, nem is értik mi az... Haderővel imént említett különbségek miatt szintúgy nem lehetséges önállóan ugyebár, de segítséggel sem, mert abból meg világháború lenne... Egyetlen megoldás van: KREATÍV POLGÁRI TITKOSSZOLGÁLATI MÓDSZEREK... (katonai nem jó, mert abból is világháború lehet, a katonák amúgy is elég otrombán csinálnak mindent, még a dzsémszbondok is)... itt alaposan és okosan kidolgozott, szofisztikált összehangolt és nagyon rafinált akció kell, eltereléssel, fedéssel, megtévesztéssel; szerintem leginkább egy merénylet illetve merénylet sorozat, illetve valami olyan, ami ha nem is megöli de a közéletből likvidálja Putyint és fő cinkosait... ha ezt sikerül végigvinni, akkor majd változni fog a Krym helyzete... arra nem kéne számítani, hogy egy zsebkendőnyi félsziget miatt bármely nagyobb ország ill hatalom világháborúba kezdene, vagy oroszok elleni nemzetközi háborúba... és teljesen igazuk is van... sajnos ez még kevés ok arra, hogy lángba borítsuk a világot és kidögöljön több 10- vagy akár 100 milliós ártatlan civil tömeg...
fekete
Ha't bohockodjal egy kicsit! Edig is aszt csina'ltad!
Eriksson
@Szeparepa2: Tudod kedves! Az a zsebkendőnyi félsziget lett volna Ukrajna belépőjegye a NATO-ba. Mivelhogy az már megint az oroszoké, innentől ejtve lettek. Ki a francnak kell egy csontig leszegényedett ország a Krím nélkül?
Szeparepa2
@Eriksson: Huhh hát ezt senki sem tudta. Kösz hogy most bejelentetted, így most már minden rendben... Na szóval amit írtál nesze semmi fogd meg jól. Ez még bőven kevés ahhoz hogy a seggét egy nagyhatalom megmozdítsa Putyin ellen, másszóval mint már írtam, hogy világháborúba keveredjen... S mint már ezt is írtam, a megoldás egyetlen egy, rafinált kém operációval valahogy addig kavarni, amíg vagy akár Putykó megdől, vagy az egész bandája, vagy csak a Krímen játszadozni e játékokat addig, amíg valahogy a célt elérik. Más út nincs... legalábbis amíg ez a pökhendi idióta seggdugó bitorolja a hatalmat...
Eriksson
@Szeparepa2: Sajnálattal állapítom meg, hogy Putyinnak sokkal több esze van mint neked.
A Krím nem játszadozási hely, hanem nagyon is komoly stratégiai hadszíntér. Onnan katonailag ellenőrizni lehet Ázsiát, Afrikát, Európát. Nem véletlenül kellene az amcsiknak. És ehhez csak addig volt köze volt Ukrajnának, amíg az ők felségterülete volt, ill. közös volt az oroszokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.