Az izraeli külügyminisztérium legtöbb tevékenységük leállítására szólította fel hazai és külföldi alkalmazottait, mivel holtpontra jutottak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal, és nem tudják biztosítani a munkájuk elvégzéséhez szükséges forrásokat – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Pénzhiány miatt nagyrészt leállt az izraeli külügyminisztérium

Csak az olyan érvényes szerződések szerinti munkák folytatódhatnak, melyek megszüntetése szerződésszegéssel járna, és következményeket vonna maga után, mert jelenleg háromszázötven millió sékel (közel harmincmilliárd forint) hiányzik a külügyminisztériumi költségvetésből a tervezett működéshez.

"Az adott nagykövetség költségvetési helyzetétől függetlenül azonnali hatállyal be kell fagyasztani minden dolgozó minden munkalátogatását minden szinten"- utasította a jeruzsálemi központ táviratilag minden külképviseletét, és felszólítottak az új kapcsolatok és kezdeményezések, valamint minden közbeszerzés, találkozó, konferencia és nyilvános esemény leállítására.

A minisztérium nem hívhat meg új küldöttségeket Izraelbe, de a már korábban meghívottakat fogadják. A diplomaták szerint az intézkedések példátlanok az izraeli diplomácia történetében.

A lap felhívta a figyelmet rá, hogy igen érzékeny időpontban hozták meg a megszorító intézkedéseket, az iráni atomválság kiújulásakor, valamint röviddel az ENSZ-közgyűlés őszi üléseinek kezdete előtt.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy Jiszráel Kac miniszter a pénzügyi válság megoldásán dolgozik. A tárca állásfoglalása szerint előre megjósolhatóak voltak a gondok, mert a pénzügyminisztérium példátlan módon eleve alul finanszírozta a diplomáciai költségvetést, s ezzel "megbénította a külképviseleti munkát és Izrael külkapcsolatait". A pénzügyminisztérium válasza szerint jelentős különbség alakult ki a kormány által a külügyminisztérium költségeire elfogadott pénzügyi keret és a minisztérium saját igényei között, és ezért kényszerültek leállítani a kifizetéseket.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.