Az európai bizottsági pozíciók szétosztása alapján megállapítható, hogy a visegrádi négyek (V4) ereje megnőtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Prágában, miután részt vett a V4-ek és nyugat-balkáni államok csúcstalálkozóján.

Orbán: megnőtt a V4-ek ereje

A V4-ek két európai bizottsági alelnököt is adhatnak – hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki a szlovák alelnök, Maros Sefcovic leendő portfólióját tartja a legfontosabbnak, neki kell ugyanis "beállítania" – mondta – az Európai Bizottság és az Európai Parlament együttműködését, amelyben egyébként a legtöbb európai ügy akad el.

Örömét fejezte ki továbbá, hogy a magyar biztosjelölt, Trócsányi László "olyan szép és nagy feladatot" menedzselhet, mint az Európai Unió bővítése. Trócsányi László volt alkotmánybíró és igazságügyi miniszter érti a bővítés bonyolult aspektusait – mondta Orbán Viktor, majd reményét fejezte ki, hogy a jelölt meg is fogja kapni a szükséges támogatást.

A miniszterelnök az unió bővítéséről szólva úgy fogalmazott: ha az EU nem aludt volna el, és már korábban felvette volna tagjai közé Észak-Macedóniát, Montenegrót és Szerbiát, akkor ma nem lenne sok millió illegális migráns Nyugat-Európában.

"A balkáni útvonalat meg tudtuk volna védeni közösen" – folytatta –, ám a Görögország és Magyarország közötti teret "gazdátlanul" hagyták, ami elfogadhatatlan, ezért "azt a teret ki kell tölteni, az ott lévő országokat fel kell venni, és akkor meg tudja védeni magát az EU". Megjegyezte: az EU-tag Románián keresztül nem érkeztek migránsok az EU-ba; "ott jöttek, ahol nem tagállamok helyezkedtek el", és azután Magyarországnál kellett feltartóztatni őket.

Orbán Viktor úgy összegzett, az elmúlt néhány év történelme alapján evidens, hogy mind az uniónak, mind Észak-Macedóniának, Montenegrónak, valamint Szerbiának – "és ha már így állunk, akkor Albániának is" – érdeke az EU-tagság.

A balkáni országok csatlakozása nem teher, hanem lehetőség az uniónak, amely erősebb lesz ezek felvételével – hangoztatta, Magyarország támogatásáról biztosítva ezeket az államokat.

Az EU következő költségvetésével kapcsolatban a magyar álláspontot ismertetve a kormányfő közölte: lehet új közös politikákat nyitni, de semmiképpen sem lehet erre hivatkozva csökkenteni a régi politikák pénzügyi forrásait.

Magyarország nem zárkózik el új közös bevételi forrásoktól, ha a régi politikák fenntartása mellett újakat is akarnak finanszírozni – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a tagállamoknak a pénzfelhasználásban sokkal nagyobb rugalmasságra van szükségük.

Orbán Viktor arról is beszélt a házigazdához, Andrej Babis cseh miniszterelnökhöz szólva, hogy a magyarok "mérceországnak" tekintik Csehországot, és

a magyart bántja, ha a cseheknek jobban megy, mint nekünk. Nem lerontani szeretnénk az ő teljesítményüket, hanem felzárkózni

. Jelen pillanatban a cseheknek még jobban megy, mint a magyaroknak, és Magyarország különösen a munkanélküliségben szeretné "megverni" Csehországot, ahol az EU-ban a legalacsonyabb ennek mértéke – mondta.

A miniszterelnököt a szerb sajtó megkérdezte arról, hogy Trócsányi László lehet az unió bővítési biztosa, amire Orbán Viktor úgy reagált: "ha szerb lennék, örülnék". Megjegyezte: a magyar EU-elnökség a horvát csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszára felhalmozódó nehéz ügyeket is jól oldotta meg. "Hogy a horvátok erre nem mindig emlékeznek, ez most már nem tartozik a tárgyhoz" – fűzte hozzá.

"Nincs kétségem afelől, hogy Szerbia nagy erőkkel járul majd hozzá az EU gazdasági teljesítményéhez" – jelentette ki, úgy értékelve: ha a szerb integrációt megoldják, akkor az egész térség integrációja felgyorsul és megoldódik. A szerb csatlakozáshoz ugyan még sok kérdést kell rendezni, például Koszovó ügyét, de ezek mind rendezhetők – közölte Orbán Viktor.

Egy másik kérdésre a kormányfő arról is beszélt, hogy míg Nyugat-Európában "multikulturális bevándorlótársadalmakat" építenek, addig Közép-Európában ez nincs így, "a mi országaink nem bevándorlótársadalmak". A kérdés az – mondta –, hogy ez a két különböző formát felvett világ hogyan fog együtt élni.

Kifejtette: az eddigi Európai Bizottság válasza az volt, "kényszerítsük a közép-európaiakat, hogy ők is olyanok legyenek, mint amilyenek mi vagyunk. (...) Mi meg ellenálltunk". Reméli azonban – folytatta –, hogy most egy olyan brüsszeli testület áll fel, amely belátja: két különböző életfelfogásról van szó, és inkább az egymás mellett élést kell menedzselni.

"Abban bízunk, hogy a bizottság több tiszteletet ad majd nekünk (...), és ha ezt a tónust üti meg, megegyezéseket akar, és nem erőszakból akar bennünket kényszeríteni, akkor van jövője az EU-nak, és egy fantasztikus öt év előtt állunk. De ha folytatódik a megerőszakolás politikája, akkor nekünk ellen kell állni, és ott leszünk megint, ahol most vagyunk" – mondta a miniszterelnök.

A prágai várban tartott csúcstalálkozó elején a V4-ek miniszterelnökei külön egyeztettek, majd munkaebéd keretében tárgyaltak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia vezetőivel.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
"Abban bízunk, hogy a bizottság több tiszteletet ad majd nekünk (...),,,,Vazzze,,ez bolond,,,ez meg van huzatva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Megetette őket a felfüggesztett erőspistával netán!!!
durbincs
@kokopelli: azt a maga "döglött" röfjéről meg mi újság ?
kokopelli
@Szeparepa2: Azt hiszi a szerencsétlen,hogy négy szegényből ha összeállnak,akkor gazdagok
lesznek!Nincs aki megsúgja neki a valót? Írjon egy zetlit névtelenül!
Szeparepa2
@kokopelli: Egy barátom azt szokta mondogatni, hogy nem vesszük észre hogy középkor óta, lényegében amióta betereltek ide minket ebbe a jobb sorsra érdemes medencébe, azóta kondícionálnak minket folyamatosan arra, hogy rabnép legyünk SIKERESEN, és lám valóban, ez van. Európa egyetlen "népe" vagyunk, ahol az elitnek csalt, hazudott és erőszakolt söpredék,nem csak hatalmat bitorol tartósan és rabol-fosztogat, gyaláz, aláz KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL... sem fentről sem lentről... és szépen csak nyeli az agymosott, agyhalott, rabszolga birkanép a tömény szart zokszó nélkül..., az értelmesebbje, meg mindigis menekült, vagy a lelketlenebb fajta inkább beáll a parazita patkányok közé... Erről szól egyébként a Tomóceusz Takatiki és Gyugyu példázat is ugyebár... a legtöbb elitnek csúfolt állatember nem is érti, nincs is képben, azt képzeli, hogy neki ez jár, ez így van jól... kb ugyanúgy ahogy a középkorban volt.. EZER ÉVE VÁLTOZATLANUL EZ VAN... nem volt még másképp! A forradalmak is predesztinált és háttérből szervezett akciók voltak, nem a népakarat vagy népharag, erről ne is tessék álmodni...
kokopelli
@Szeparepa2: ..engem mindíg az "öreg szivaros angol" mondása vezetett: "A történelem az ,amiben az
utókor megegyezik! Én még az '56-ra sem emlékszem! Örülök is neki,mert azt (n-1) változatban hallottam!
Szeparepa2
@kokopelli: Annyiban vitatom a vén alkesz szabadkőműves "bölcs" mondását, vagy inkább talán pontosabba, kiegészíteném, hogy ez egy feltétel több közül, ugyebár a másik közhely, "a győztesek írják" is részben helyes... azonban vannak itt még kritériumok, pl az hogy, amire a vitathatatlan, tényszerű bizonyítékok mutatnak... olyat nem lehet azért történelmileg sem hazudni, amire semmi bizonyíték nincs vagy igen kétes láthatóan fals bizonyíték próbálkozások... ezért is megy nagyüzemben Róma óta a bizonyítékok eltakarítása.. ld Alexandriai könyvtár és Bizánci könyvtár "véletlen" porig égése... vagy éppen a dél- é közép-amerikai indián magaskultúrák és civilizációk földbe döngölése... ami a keresztényterror útjában volt, vagy éppen veszélyeztette "tényeit", azt szó szerint tűzzel-vassal pusztították... Viszont hogy pozitív is legyek kicsit, ha tetszik, ha nem FEJLŐSÜNK, az emberiség, legalábbis a tudomány fejlődik rohamléptekkel... a bifurkatív kérdés csak az, vajon a fejlődésünk győz vagy az elmeterror, amit ez a náci hazaáruló barom is nyom... a fejlődésünknek BE KELL ELŐZNI ezeket a parazita emberellenes patkányokat, mert ha lemarad, akkor az emberiség visszasüllyed nemhogy középkori, hanem ókori barbár szintre... Most éppen ez az arrogáns idióta zagyválás amit letolt, gyakorlatilag a deszekularizációt jelentette be ugyebár... ami az emberi civilizáció fejlődésének egyik fő progresszív sarokpontja volt... tehát irányt mutatott vissza a középkorba... és nem hiszem, hogy ha elérünk oda (azaz elér ez a nyomorult birkacsorda, mert én már rég nem leszek itt), akkor megállna ez a náci barom... nem kérem, megy tovább lefelé a pokol felé a barbár császári birodalmi korokat éleszti azaz élesztené újra, ahogy Hitler is akarta...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2020. December 1., 14:39
Messi nem játszik a Fradi ellen