Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns – jelentette be az olasz kormány szombaton, biztonságos helyként meghatározva a szigetet.

"Olaszország megadja magát az Európai Uniónak" – kiköthetnek a menekülthajók

(Fotó: Anne CHAON/AFP)

Az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy az Ocean Viking nem hajózhat be a földközi-tengeri sziget kikötőjébe, hanem a civil hajóról az olasz parti őrség hajói szállítják partra az embereket.

A római kormány közlése szerint a 82 ember negyedét-negyedét Franciaország és Németország vesz át, a többiek szétosztására eddig nem jelentkezett más EU-tagállam.

Az Ocean Viking – a francia Sos Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – először 50, majd további 34 migránst vett a fedélzetére a líbiai partoknál.

Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva inkább Európától, Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt.

Egy gyermeket váró anyát és férjét Máltára szállították, így a hajón 82-en maradtak.

Futószalagon jöhetnek

A római kormány csütörtökön döntötte el, hogy a civil hajó kikötésének engedélyezését a migránscsoport tagjainak európai szétosztásához köti. Ez volt az első eset, hogy a kormány már azelőtt megkezdte a migránsok szétosztását, hogy hajójuk olasz területi vizekre ért.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány változtatni akar az eddigi migrációs politikán: a migránsok európai szétosztását szorgalmazza a korábbi kormányfőhelyettes, belügyminiszter, a Liga pártot vezető Matteo Salvini által bevezetett határ- és kikötőlezárás helyett. Giuseppe Conte miniszterelnök a Róma által kívánatosnak tartott elosztási rendszert úgy foglalta össze, hogy ha százan érkeznek, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

Olasz sajtókommentárok szerint erről a rendszerről Franciaország és Németország már a nyáron döntött, és ez szerepel abban a megállapodásban is, amelyet a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter Máltán, szeptember 23-án készül aláírni. A megállapodás szerint Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon.

Tehát az olasz kikötők megnyílnak, és ismét Olaszországra és Máltára hárul az érkezők első befogadása és azonosítása.

Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalék befogadására kötelezi el magát, de kizárólag a menedékkérőnek minősülő személyeket vennék át.

Luigi Di Maio a kormányon maradt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, jelenlegi külügyminiszter szerint a migránsok szétosztása nem számít újdonságnak, hiszen az előző kormány idején is más EU-országok vették át az olaszországi partokra érkezőket. Valójában az utóbbi több mint egy évben ez az első alkalom, hogy a római kormány önként engedélyt ad civilhajóval érkező migránsok partra szállására azóta, hogy a tavaly június elsején alakult M5S-Liga kormány lezárta a kikötőket.

Matteo Salvini egy korábbi mikroblogos bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben az Ocean Viking az első civil hajó, amely úgy érkezik meg olasz kikötőbe, hogy "ezt senki sem ellenzi". A volt belügyminiszter szombaton kijelentette, a civilhajó érkezésével

"Olaszország megadja magát az Európai Uniónak".

Salvini hozzátette, hogy Giuseppe Conte menekülttáborrá teszi Olaszországot, és megjegyezte, hogy az Olaszországban maradó migránsokat a Liga polgármesterei vezette városok nem fogadják be.

Lampedusa polgármestere, a magát baloldalinak nevező Salvatore Martello első reakciójában kijelentette, hogy a sziget nem lehet örökös migrációs megoldás. Azt szorgalmazta, hogy ne Lampedusára, hanem Szicíliába vigyék a migránscsoportot.

"Befogadóak vagyunk, de nem vagyunk ostobák!"

- tette hozzá. Később a lampedusai polgármester már együttműködéséről biztosította az új római kormányt, miután ígéretet kapott, hogy a 82 személyt az érkezésüktől számított két napon belül Olaszország más térségeibe helyezik át.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Eriksson: nem is vagy megkeresztelve,mint említetted a gyerekeid sem...,mit szeretnél tudni te nem keresztény elvtárs! ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakaósbögre
ezt de szeretem.amikor a bátor,hős nemzethy nagybüdöskeresztény magyarok-a Földcsakra őrzői,Európa megmentői- be vannak szarva.
Eriksson
@szaboria1: Igen, úgy volt. Minden nyáron utaztak haza szabadságra a vendégmunkások, aztán vissza, mert kellett a pénz az otthoni családoknak.
Azóta más lett a helyzet. Véglegesen letelepedtek, szaporodtak, egyre tudatosabban élik meg azt, hogy ők elsősorban muzulmánok, a világképükbe nem fér bele a liberalizmus. S egyre inkább fellépnek ellene.
Erre az alaphelyzetre tekintettel a német kormánynak borzasztó nagy tévedése volt a további bevándorlók beengedése.
F_Viktor
@Eriksson: Írod:
"Csőlátás!"

Érdekes megállapítás ez a sötétség fejedelmétől :-)))

Írod:
"Milyen szerencse, hogy a legtöbb turistának nincs útlevele, amelyből megállapítható lenne, hogy honnan érkezett. Így nem tudni, hogy menekült-e, gazdasági bevándorló-e."

Ez csak orbánnak és a görögöknek nem sikerül(t) megállapítaniuk, mert nem akarták! A többi országnak valahogyan mégis sikerül, lásd Olaszország sem esik kétségbe e feladattól!

Írod:
"És Európa megbüntetésének ígéretével..."

Az egyik soknevű a héten itt ezt hazudta, látom neked is nagyon megtetszett a fake news :-)
Kína Afrika 80 százalékát bekebelezte, miért nem Kínát büntetik az afrikaiak, amiért a jelenlegi rossznak ők az okozói, miért Európára fenik a fogukat?

Írod:
"...a német kormánynak borzasztó nagy tévedése volt a további bevándorlók beengedése."

Mondod te és a többi agyilag zokni fityesz hívő. Az miért van, hogy te jobban tudod, mint a németek?
kokopelli
Ha nincs valakinek útlevele,akkor is a személyit köteleles magánál tartani!Minden nyugati polgárnak van bank-
kártyája,és EÜ-kártyája is!Mindkettő képpel!A jogsi is képes igazolvány! Akinek egyik sincs az vagy kőrözött,vagy
"imigrant"! A beszéde után is azonosítható..stb.stb!
@F_Viktor: ..a csórikám tudja,hogy a németek miben tévedtek! Én is! Hogy nem kötötték ki anno a kétsebességes
EU-t! Egyre gyakrabban kerül szóba!...a népi "Laß das,ich haß' das !" alapon (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.