Minden államnak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy önállóan határozza meg energetikai portfólióját – nyilatkozta Tomás Petrícek cseh külügyminiszter vasárnap Prágában azelőtt, hogy New Yorkba repült volna az ENSZ Közgyűlésére.

Cseh külügyminiszter: minden államnak joga van energetikai portfóliójának meghatározása

Fotó:  Fatih Aktas/Anadolu Agency/Getty Images

A cseh diplomácia vezetője szerint az atomenergia fontos helyettesítője a szénalapú energiáknak, amelyek felhasználását a nemzetközi megállapodások alapján a jövőben csökkenteni kell.

Az energetika tekintetében az Európai Unió tagállamai között nincs egyetértés, komoly véleménykülönbségek vannak – jegyezte meg a CTK hírügynökség. Németország például fokozatosan megválik a szénalapú erőművektől, valamint az atomerőművektől is. A miniszter szerint Csehország számára ez nem járható út.

"Mi elsősorban azokat a kötelezettségeinket akarjuk betartani, amelyek a párizsi megállapodásokból következnek, és támogatjuk az Európai Unió ambiciózus energiapolitikáját is. Ugyanakkor a technológiai semlegesség hívei vagyunk, azt akarjuk, hogy a tagállamok maguk választhassák meg energetikai portfóliójukat. Csehország számára az atomenergia ennek fontos része" – fejtette ki Tomás Petrícek.

Elmondta: Csehországban most készítik elő a szénalapú erőművek fokozatos bezárását és a széntermelés leállítását. "Meg kell találnunk az utat, hogyan kompenzáljuk az így kieső energiát, például atomenergiával" – jegyezte meg a miniszter.

Leszögezte: a probléma megoldására széleskörű nemzetközi együttműködésre van szükség, különösen a legtöbb szennyeződést kibocsátó nagy országokkal, mint az Egyesült Államok vagy Kína.

"Az Európai Unió csak a szennyeződések mintegy 10 százalékát bocsátja ki, ezért szükség van további államok bekapcsolására az együttműködésbe. Nélkülük a klíma felmelegedésének megállítása lehetetlen" – mutatott rá a cseh diplomácia irányítója.

"A fejlett nyugati országoknak technológiai segítséget kellene nyújtaniuk a fejletlenebb országoknak, hogy a probléma globális szinten megoldást nyerhessen" – tette hozzá Tomás Petrícek.

Kifejezte reményét, hogy New Yorkban gyümölcsöző megbeszéléseket tudnak folytatni a témában.

MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2020. September 24., 20:35
Tizenöt másodperc után lecserélték egy labdarugót
Szórakozás - 2020. September 24., 20:12
Elképesztő dolgot csinált egy magyar sminkes a postán
Itthon - 2020. September 24., 18:58
Csonka András is elkapta a Covidot