Beterjesztette a román ellenzék a Dancila-kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt kedden a bukaresti parlamentben.

Az ellenzék leváltaná a kormányt – bizalmatlansági indítványt nyújtott be

A "Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt" című dokumentumot 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de – az Agerpres hírügynökség szerint – a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is vannak, akik aláírták az indítványt.

A bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

Romániában a mindenkori ellenzék már csak a médiaérdeklődés miatt is minden parlamenti ülésszakban kísérletet tesz a kormánybuktatásra, de most először fordult elő, hogy egy ilyen kezdeményezést több törvényhozó támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges. Ennek ellenére nem vehető biztosra a Dancila kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését követő sajtónyilatkozatában Raluca Turcan, a PNL első alelnöke és képviselőházi frakcióvezetője azt kérte a kormányon lévő Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy ne próbálja hétvégére időzíteni a voksolást, abban a reményben, hogy a "lehetetlen" időpontban nehezebb lesz elegendő törvényhozót mozgósítani a szavazáshoz.

A bizalmatlansági indítvány felolvasásának, megvitatásának és megszavazásának menetrendjéről az egyesített házbizottság hivatott dönteni, amely azonban kedden – az ellenzék távolléte közepette – döntésképtelennek bizonyult.

Viorica Dancila kormányfő kedden ismételten kifejezte meggyőződését, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa most sem több komolytalan színjátéknál, nem nyújt valós alternatívát, és a kormánybuktatás nem fog sikerülni.

Cseke Péter, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a bizalmatlansági indítvány iktatását követően azt mondta: a kormányválságot meg kell oldani, van elég szavazat ahhoz, hogy új többség alakuljon a bukaresti parlamentben: ennek próbája lesz a bizalmatlansági indítvány szavazása.

Az RMDSZ törvényhozói aláírták és meg is fogják szavazni az indítványt – szögezte le az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő azonban Dancila valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Nálunk ezt mi a büdös picsáért nem lehet?
Yoda69
@Szeparepa2: A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására van szükség. A fideSSnek nemhogy tobbsege, 2/3-a van a parlamentben.
Ezeket a mocskokat csak az utcan lehet megbuktatni. De amig az emberek toobsege csak fotelbol koveti az esemenyeket, addig itt nagy fordulat nem lesz. Majd csak akkor ha mar ures az allamkassza, a fijjuk meg offshoren nyaralnak a MI penzunkbol.
Gauntlet
@Szeparepa2: nálunk vallási köntös is van, a legutóbbi tisztújítás olyan volt mint egy vallási gyűlés náci szólamokkal. Persze ettől lehetne egy népfelkelés. Ijesztő a magyar nép némasága! :(
Romániában az a gyanús hogy a kormánypártból is aláírták ezt (!!!). Nem tudják hogy nekik nem osztanak lapot jobboldali előretörés esetén?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. October 25., 09:09
Megoperálták a Terminátort
Itthon - 2020. October 25., 07:59
Igazi szomorú vasárnap: eső és szürkeség
Sport - 2020. October 24., 21:46
2-0-ra győzött a Fradi az Újpest elleni derbin