A jelenlegi mintegy ezerről hatszázra csökkenhet a római parlament létszáma, ha az olasz törvényhozás megszavazza a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) által szorgalmazott reformot, amelynek utolsó parlamenti vitája hétfőn kezdődik az alsóházban.

Végső állomásához érkezett az olasz parlament szenátori és képviselői számának csökkentéséről szóló törvény. Erről a képviselőházban hétfőn vitanapot tartanak, majd kedden szavaznak róla. Ha a törvényt megszavazzák, az olasz parlament felsőházának létszáma a jelenlegi 315-ről 200-ra csökken, a képviselők száma pedig a mostani 630-ról 400-ra. A római parlament tagjainak összlétszáma így 600-ra csökkenhet az eddigi 945-ről. A reform a következő olasz parlamenti választástól léphet életbe.

A felső- és alsóház karcsúsítását a közvetlen demokráciát hirdető Öt Csillag Mozgalom tűzte zászlajára, és kormányra jutva a parlament elé is vitte. A törvénytervezet tavaly októberben került először a parlament elé, és mivel alkotmánymódosító jogszabályról van szó, a szenátusnak és a képviselőháznak is két-két olvasatban kell róla szavaznia. A felsőház júliusban szavazott másodszorra a kérdésről, most pedig a képviselőháznak kell egy év alatt második alkalommal voksolnia.

A törvény elfogadásához abszolút többség, vagyis a jelenlegi 630 képviselőből 316-nak a támogatása kell. Ha a képviselőház kedden megszavazza a törvényt, három hónap úgynevezett várakozási idő következik, ez alatt népszavazást lehet kezdeményezni róla.

A parlamenti pártok nyilatkozatai szerint az M5S mellett a jobbközép ellenzék is támogatja a parlamenti létszámcsökkentést. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI), a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a Matteo Salvini irányította Liga vasárnap este bejelentette, hogy igennel szavaznak, miközben korábban még azzal fenyegettek, hogy kivonulnak az ülésteremből. A FI júliusban a szenátusban nem szavazta meg a törvényjavaslatot.

A kisebbik kormánypárt, a balközép Demokrata Párt (PD) júliusban szintén nemet mondott a tervezetre. Most is csak akkor hajlandó támogatni, ha az M5S cserébe elfogadja a PD más választási reformkezdeményezéseit, köztük például a szavazati jog 16 évre csökkentett alsó korhatárát. Elemzők meglepetésektől tartanak a keddi szavazáson.

A populista M5S a parlamenti létszám csökkentésével a törvényhozás egyszerűbbé és gyorsabbá tételét ígéri. A párt számításai szerint a 345 szenátorral, illetve képviselővel kisebb római parlament évi 100 millió eurós megtakarítást jelent az adófizetőknek. Más számítások szerint a parlamenti költségek csak 10 százalékkal eshetnek, a kisebb parlamenttel viszont 66 nagy országos választási körzet jöhet létre Olaszországban, mindegyikben 800 ezer választóval. Ez az egész olasz választási rendszer átalakításához vezethet, amelyben a pártok még nem tudtak megállapodni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.