Kínai tisztségviselők egyre kevésbé hajlandóak tárgyalni a Donald Trump amerikai elnök által szorgalmazott átfogó kereskedelmi megállapodásról – értesült a Bloomberg hírügynökség bennfentes forrásokból kevesebb mint egy héttel a két ország kereskedelmi főtárgyalóinak október 10-én kezdődő kétnapos washingtoni tanácskozása előtt.

Kína berágott: Peking nem akar tovább tárgyalni Trumppal

A Bloomberg vasárnap közzétett beszámolója szerint jelentősen csökkent azoknak a témáknak a száma, amelyekről a kínai fél tárgyalni akar.

Liu Ho miniszterelelnök-helyettes, kínai főtárgyaló az utóbbi hetekben Pekingbe ellátogató amerikai küldöttségek tagjainak elmondta, hogy a Washingtonban tartandó egyeztetésekre olyan javaslattal érkezik majd, amely nem tartalmaz kötelezettségvállalást a kínai iparpolitikának vagy a kormányzati szubvenciók gyakorlatának megváltoztatására. E két téma pedig a Trump-kormányzat fő követelései közé tartozik.

Elemzők szerint ez a helyzet Kína tárgyalási pozíciójának erősödését tükrözi, miközben a Trump-kormányzat az elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz szükséges vizsgálattal néz szembe, ráadásul a gazdasági növekedés lassulásáért a vállalatok az elnök által kirobbantott kereskedelmi háborúkat teszik felelőssé.

A hírre csökkentek az amerikai határidős tőzsdeindexek, erősödött a jen, a kínai jüan pedig gyengült.

A Fehér Házhoz közelálló forrásaitól azonban a Bloomberg úgy tudja, hogy a vizsgálat elindítása nem befolyásolja a Kínával való kereskedelmi tárgyalásokat. Donald Trump elnök továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a kereskedelmi vitákat átfogóan rendező megállapodást akar elérni, és csak olyan egyezményt hajlandó elfogadni, amely teljes mértékben eleget tesz az amerikai követeléseknek.

Ugyanakkor a májusi szakítás után, a nyáron tartott egyeztetéseken alapvetően arról volt szó, hogy miként vegyék fel újra a tárgyalások fonalát és kerüljék el a vámháború további elmélyülését. Sokkal inkább egy korlátozott egyezség megvalósításának menetrendjéről egyeztettek, semmint a vitás kérdések lényegéről. Egy három szakaszból álló folyamatra összpontosították a figyelmet, amelynek első lépéseként Kína nagy tételben vásárolna amerikai agrártermékeket és energiahordozókat, második elemként életbe léptetné a szellemi tulajdonjogok védelmét célzó vállalásait, végül pedig az Egyesült Államok részben visszavonná a kínai árukra kivetett pótvámokat.

Egy esetleges korlátozott egyezség megkötése utat nyitna egy szélesebb körű tárgyalássorozat megindítására jövőre. Ez a terv azonban kútba esik, ha Kína kitart amellett, hogy egyáltalán nem hajlandó iparpolitikájáról tárgyalni – mutatott rá a Bloomberg, hozzátéve, hogy mindig is soványak voltak azok a remények, miszerint Peking beleegyezne gazdasági modelljének feladásába cserébe az Egyesült Államokkal való kereskedelmi megállapodásért.

Kép és szöveg: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.