Elmaradó konferenciák, csökkentett energiahasználat és szolgáltatási kör, kevesebb utazás – október végére még így is kiürülhet a kassza az ENSZ-nél, a tagállamok elmaradásai miatt.

Vészesen kevés pénz maradt az ENSZ működési költségeire, szeptember végén 230 millió dolláros hiány alakult ki, és október végére a tartalékok is elfogyhatnak

– közölte hétfőn a világszervezet New York-i székhelyén Antonio Guterres főtitkár.

Annak érdekében, hogy biztosítani tudják az alkalmazottak bérét az év végéig, megszorító intézkedéseket kell hozni, például el kell halasztani a konferenciákat, csökkenteni kell az alkalmazottak utazását, az árubeszerzést, takarékoskodni kell a energiafelhasználással, és felül kell vizsgálni a szervezet által nyújtott szolgáltatások körét – írta a főtitkár 37 ezer alkalmazottnak levélben, amelyet az AFP hírügynökség is megismerhetett.

Bajba kerülhet az ENSZ

A tagországok az idén csak a 70 százalékát fizették be az ENSZ költségvetésébe annak a pénznek, amely szükséges a működéshez.

Guterres már tavasszal kérte a díjhátralékban lévő országokat, hogy pótolják az elmaradást, de egy meg nem nevezett tisztségviselő szerint nem voltak hajlandók erre.

A világszervezet felelőssége takarékos gazdálkodásáért végső soron a tagországoktól függ – írta Guterres.

A békefenntartó műveleteket nem számolva az ENSZ 2018-2019-es működési költségvetése elvben csaknem 5,4 milliárd dollár, és ennek 22 százalékát az Egyesült Államoknak kell befizetnie.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.