Magyarország minden eddiginél szorosabb kapcsolatot szeretne kiépíteni Brazíliával; miután a két ország vezetői nagyon hasonlóan közelítik meg a világpolitika kérdéseit, ezt a kivételes politikai egyetértést kölcsönös gazdasági előnyökre kell váltaniuk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden brazil hivatali kollégájával, Ernesto Araújóval közös brazíliavárosi sajtótájékoztatóján.

Fotón, ahogy Szijjártó Péter focimezt cserél a brazil elnökkel

Jair Bolsonaro brazil elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Brazíliavárosban 2019. október 8-án. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Brazília és Magyarország hasonlóan fontosnak ítéli meg a biztonság kérdését, az illegális migráció megállítását, azt, hogy mindenki tartsa tiszteletben szuverenitását, és fontosnak tartja a keresztény közösségek megvédését világszerte – mondta.

Kifejtette, ennek megfelelően a magyar kormány márciusban elfogadott egy határozatot, egy stratégiai előterjesztést arra, hogy Budapest új alapokra helyezi kapcsolatrendszerét Brazíliával.

Ehhez az alapok jók, hiszen Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere Dél-Amerikában

- jegyezte meg a miniszter.

A most megkötött megállapodások a mezőgazdasági kutatásról, a termékakkreditációról és a vízügyi együttműködésről sokat segítenek abban, hogy a két ország a már folyamatban lévő együttműködését gazdasági területen is még szorosabbra fűzze – mondta.

A kétoldalú kapcsolatok stabilitásában Magyarország fontosnak tartja az emberek között kapcsolatokat

- jelentette ki.

Az elmúlt években több mint kétezer brazil hallgató tanult magyarországi egyetemeken.

Most szeptembertől 250 brazil fiatal kezdte meg a tanulmányait Magyarországon. Magyar nyelvű lektorátus kezdett el működni két brazil egyetemen. Jövőre magyar kulturális évadot rendeznek Brazíliában – sorolta.

Az ENSZ-en belüli politikai együttműködésről szólva azt mondta: mindkét ország elutasítja a világszervezet globális migrációs egyezményét, rendkívül veszélyes dokumentumnak tartja. Egyetértenek abban, hogy minden országnak szuverén joga eldönteni, kit enged be a területére. Társadalmuknak szuverén joga eldönteni, hogy kikkel hajlandó együtt élni, és a két ország egyetért abban is, hogy meg kell akadályozniuk a globális migrációs egyezmény "lopakodó módon történő áterőszakolását az ENSZ rendszerén" – fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette, Brazília és Magyarország egyetért abban, hogy a nemzetközi szervezetekben tiszteletben kell tartani az egyes országok szuverenitását és közösen lépnek fel a keresztény közösségek védelmében.

Budapest támogatja, hogy Brazília tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Emberi Jogi Tanácsnak.

A keresztényüldözéssel kapcsolatban szeretnénk, ha az egész nemzetközi közösség végre túllépne a képmutatáson, elismerné, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és végre megfelelő támogatást biztosítanánk ezeknek a közösségeknek

- mondta Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetője a külügyminisztériumban először négyszemközt tárgyalt Ernesto Araújóval, majd a miniszterek vezetésével összeült a két ország gazdasági vegyes bizottsága. Az ülésen együttműködési megállapodást írtak alá a magyar Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Brazil Mezőgazdasági Kutatóintézet, a magyar Nemzeti Akkreditáló Hatóság és brazil partnerintézménye között, valamint egyetértési megállapodást a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a brazil tudományos, technológiai, innovációs és kommunikációs minisztérium között a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

Fotón, ahogy Szijjártó Péter focimezt cserél a brazil elnökkel

Jair Bolsonaro brazil elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/KKM

Ezután Jair Bolsonaro brazil államfő fogadta Szijjártó Pétert és kíséretét az elnöki palotában.

Szijjártó Péter brazíliai látogatásán korábban Sao Paulóban részt vett egy brazil-magyar üzleti fórumon.

Forrás: MTI 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
HAZUG HAZAÁRULÓ HATALOMBITORLÓ NÁCI RABLÓGYILKOS ANYABASZÓ KANNIBÁL SZARBÁNGECI ÉS GÜGYE TARAJOS GŐTÉJE MÁR KÖRBEJÁRTÁK A VILÁG ÖSSZES DIKTÁTORÁT, BOLSEVIKJÁT, NÁCIJÁT, FASISZTÁJÁT ÉS FÉNYESRE NYALTÁK SEGGEIKET NAGY ELÁNNAL... Kérdés, hogy mire mennek ezzel...
fahrenheit451
Szégyen és gyalázat!
És ez a vízfejű hulladék erre büszke...
Egyszer gombamérgezés miatt voltam megfigyelésen diliházban.
Nos, a diliházban normálisabb emberek voltak, mint jelenleg a Fideszben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok