Romániában várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alakítja meg a következő kormányt, Klaus Iohannis román államfő pedig a parlamenti frakciókkal folytatott első egyeztetése után pénteken azt ígérte: a jövő hét elején, legkésőbb kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét.

A román államfő elfogadhatatlannak tartja, hogy a parlament által előző nap leváltott, szociáldemokrata (PSD) Dancila-kormány hosszú ideig ügyvivőként maradjon az ország élén, ezért

egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét.

Iohannis szerint most átmeneti kormány jön, amelynek a mandátuma legfeljebb egy évre szól, de egy szakértői kabinet felállításának lehetőségét is elvetette. Mint mondta: mindenképpen politikai kormányban gondolkodik.

Rámutatott: a konzultációk alkalmával egyedül a PNL vállalkozott kormányzásra, ezért azt valószínűsítette, hogy a PNL fog – egymaga, vagy más pártokat is bevonva – kormányt alakítani. Hozzátette:

egy ilyen megoldást a jelek szerint a többi parlamenti párt hajlandó támogatni.

Az előrehozott parlamenti választásokról csak a novemberi elnökválasztás után lehet szó – szögezte le az államfő.

Az újabb mandátumra pályázó jobboldali államfő újabb támadást intézett a PSD ellen:

elvesztegetett időnek nevezett minden további napot a PSD-vel az ország élén, a Dancila-kormányt pedig óva intette attól, hogy elköltse a románok pénzét, amíg ügyvivőként vezeti az országot.

Iohannis szerint a következő kormánynak a PSD által elkövetett hibákat kell majd kijavítania, ugyanakkor cáfolta, hogy a bérek és nyugdíjak lefaragása következne: ezt a PSD által terjesztett hazugságnak nevezte.

A román parlament legnagyobb jobboldali pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező

PNL a párt elnökét, Ludovic Orbant javasolta miniszterelnöknek.

A PSD nem vett részt az államfő által kezdeményezett pénteki egyeztetésen, de a párt több tisztségviselője jelezte, a – parlamenti voksok több mint 40 százalékával rendelkező – párt mielőbb ellenzékbe akar vonulni, és nem kizárt, hogy megszavazná egy PNL-kormány beiktatását.

Román politikai elemzők szerint a PSD – kormánya bukása után – most a négy évvel korábbi forgatókönyv megismétlésében reménykedik. Akkor a Ponta-kabinet lemondása után a PSD hozzájárult a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány beiktatásához, majd annak leghangosabb bírálójává válva történelmi arányú győzelmet aratott a 2016-os választásokon, és így egy év múlva visszatért a hatalomba.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.