Nem biztos abban a testület, hogy a gigantikus gödi beruházásra adott támogatás megfelel az EU szabályainak.

Szabálytalan lehet a Samsung gödi gyárához adott állami segítség

Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, nem sértené-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat a magyar kormány, ha támogatná a Samsung gödi beruházását.

Szijjártó Péter négy napja jentette be, hogy bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét a Samsung SDI, a beruházás nagyjából 390 milliárd forintba kerül. Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz, aminek mértékét azonban még nem lehetett közölni a projekt bejelentésekor, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős biztos azt nyilatkozta: „Állami támogatást kizárólag akkor szabad nyújtani, ha ez szükséges a magánberuházások mozgósításához az érintett hátrányos helyzetű régióban. Ellenkező esetben a támogatás az adófizetők kárára tisztességtelen előnyhöz juttatja a kedvezményezettet a versenytársaival szemben.

A Bizottság gondosan meg fogja vizsgálni, hogy a Magyarország által tervezett támogatás valóban szükséges-e a Samsung SDI gödi beruházásához, a támogatás a szükséges minimumra korlátozódik-e és nem torzítja-e a versenyt vagy nem sérti-e az EU-n belüli kohéziót.”

Mint írták, a Bizottságnak „kétségei vannak afelől, hogy az intézkedés ösztönző hatással jár-e”, így meg fogja vizsgálni, hogy a gödi beruházást akár állami támogatás nélkül is megvalósították volna. Abban a tekintetében is kételyei vannak a testületnek, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e, és hozzájárul-e a regionális fejlődéshez; valamint nem kizárható, hogy az állami támogatás eredményeként más uniós tagállamokból munkahelyeket helyeznek át Magyarországra.

(Kép: MTI/Mónus Márton)

Forrás: hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Gondolom, nem az egyetlen túlzott támogatás, de hát abból is visszajár.
namihami
Na, most már ezt is megtudták a fiúk.
Csak azt nem értem, hogy akkor mit csinál az a rengeteg ilyen-olyan ""szakértő"", aki a Fidesz körül sertepertél és veszi fel azt a kis minimálbért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.