Magyarország számára teljesen elfogadhatatlan az unió soros elnökségét betöltő Finnország kedden bemutatott költségvetési javaslata, az ugyanis tovább csökkenti a fejlesztési pénzeken belül a kohézióra szánt összeget is – mondta ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó tanácsülését követően kedden.

Nem tetszik a kormánynak a finnek költségvetési tervezete

Varga Judit az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségevetéséről tartott miniszteri találkozó után magyar újságíróknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a finn elnökségnek nem sikerült elfogulatlan javaslatot benyújtania.

Több tagállam jelezte, hogy nem látják benne visszaköszönni a saját és a mások képviselte véleményeket, továbbá nem vették figyelembe a kohézió barátainak nevezett országcsoport kérését sem, amely az európai bizottsági tervezethez képest is a kohéziós források növelését kérte.

A javaslat a bizottságénál jóval kisebb főösszeggel számol a bevételi oldalon, ami Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésévet (Brexit) együtt jóval kevesebb forrást jelentene az uniónak. Nem kedvező az sem, hogy Magyarország sokkal kevesebb kohéziós forráshoz jutna, mint a mostani költségvetési időszakban.

A javaslat tehát sem a befizetés, sem a kohéziós forrásokat tekintve nem elfogadható, nem jó alap arra, hogy politikai vita kezdődhessen arról – húzta alá.

Az igazságügyi miniszter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék, és azt is, hogy a kohéziós forrásokból fedeznék a migránsok integrációját. A jogállamisággal összefüggésben elmondta, egyelőre nincs olyan tervezet, amely a kérdést "jogi biztonsággal szabályozná, ez pedig egyértelmű vétót jelent".

Elmondta, a javaslat távolabb tolja az uniós költségvetés elfogadását, a szöveg ugyanis a nettó befizető országok érdekeit tartja szem előtt, valamint több tagállam érdekét sérti azáltal, hogy nem kíván közös nevezőt találni a különböző igények között – húzta alá.

Varga Judit tájékoztatása szerint a költségvetési javaslatról orientációs vita várható az Európai Uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján.

(Kép: MTI/Varga György)

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na de mi a búbánatos lófasz köze van a ,,dekázó,, (I)gazságügyi miniszternek az Uniós költségvetéshez ???
Nem inkább a PM. nek kellene ott lennie ???
Igaz az mnb. elnök meg a egészségügyi szűrő vizsgálatokkal foglalkozik !!!
Hiába ebből látszik mindegyik tökhülye ahhoz amit csinál, csak kavargatják a kakit ide,oda !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Na de mi a búbánatos lófasz köze van a ,,dekázó,, (I)gazságügyi miniszternek az Uniós költségvetéshez ???
Nem inkább a PM. nek kellene ott lennie ???
Igaz az mnb. elnök meg a egészségügyi szűrő vizsgálatokkal foglalkozik !!!
Hiába ebből látszik mindegyik tökhülye ahhoz amit csinál, csak kavargatják a kakit ide,oda !!!
Józsipapa
Nekem meg a kormány tevékenysége nem tetszik !!
Nessy
Nos, nekem sem tetszik a GDP arányos évről évre csökkenő egészségügyi, oktatási, szociális kiadások csökkenése! A TAO, az egyházak támogatása, és még sok minden nem tetszik!
Csak nálunk nincs vétó, az ellenzéki javaslatokat lesöprik az asztalról, még csak nem is tárgyalnak róluk!
Vagy ez itthon természetes? Ja. ott a csökkenő ellopható pénz a gond?
Azt végig gondolták, hogy ha bővül az unió, még kevesebb pénz jut mindenkinek?
karma1
nekem meg orban kormanyzasi stilusa. ES?
karma1
A kohezios koltsegek noveleset csak ne nagyon surgesse Magyarorszag, mert az a tisztan ellophato penz orbanek szamara! Mi a turo koze van ennek a zongorazo, dekazgato luvnyanak monetaris ugyekhez?
Itt mar mindenki beleugathat mindenbe?
kereső
Nem kéne ezen hőzöngeni. Merkel asszony is megmondta, hogy a magyar kormány jól használták fel az emberek érdekében a kohéziós (felzárkóztató) forrásokat.Tehát ebből már nem szükséges többet adni.Nem arra való az, hogy a borkaiak még többet tudjanak lopni.
Amúgy meg nekem sem tetszik a kétéves magyar költségvetés.Mert a befizetett adóm nem arra forditódik, amire kellene. Hol vétózhatok nagysasszony?
Qqberci
Tetszik - nam tetszik, ez van. Nem kellett volna az eddigi pénzeket lenyúlni...
kokopelli
... anno a szüleim mindig panaszkodtak,hogy minden ß@rhoz "erkölcsi bizonyítvány" kellett ! A kapott
milliárdokat miért is nem kell ellenőrizni? Azoknak,akik külföldön az adott pénzt "megtermelik",joguk van meg-
tudni a politikusaikon keresztül,hogy kik,lopják a pénzt az EU-ban,és milyen joggal!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.