Andrej Babis cseh kormányfő szerdán a prágai parlamentben megígérte, hogy Törökország elleni intézkedéseket fog javasolni az Európai Unió hétvégi csúcstalálkozóján Törökország szíriai katonai akciója miatt.

Orbán cseh kollégája szembeszáll Erdogannal
Fotó: Youtube

A cseh parlament alsóháza, a képviselőház kedden határozatban

a nemzetközi jog megsértésének minősítette és elítélte Törökország katonai akcióját Szíriában, egyben felhatalmazta Babist, hogy az EU-ban támogassa a Törökország elleni politikai és gazdasági szankciók meghozatalát.

"Az Európai Tanács konszenzussal hoz döntéseket, mindekinek egyet kell értenie a javaslattal" – hívta fel figyelmet a miniszterelnök a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén szerdán. Babis szerint kétséges, hogy mindenki támogatná a Törökország elleni intézkedést meghozatalát. Példaként Németországot hozta fel, mint mondta a német hadiipar számára a török piac kulcsfontosságú, ezért Berlinnek nehéz lesz döntenie.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy leállítja a fegyverek és más hadianyagok szállítását Törökországnak. A parlament ebben a támogatásáról biztosította a kormányt.

A parlamentben és a cseh sajtóban is éles bírálatok érik Babist azért, mert szeptemberben, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, újságíróknak nyilatkozva a visegrádi csoport nevében támogatásáról biztosította Ankara lépését egy biztonsági övezet kialakítására Szíriában. A cseh ellenzék azt állítja, Babis hibát követett el, s egy ilyen nyilatkozatra nem volt felhatalmazása.

Babis a parlamentben is azzal védekezett, hogy akkor számára nem volt világos, hogy ez katonai hadműveletet jelent.

"A kialakult helyzetért nagymértékben az Európai Unió a felelős, mert nem eléggé kapcsolódott be a szíriai konfliktus kezelésébe és nem tárgyalt elég intenzíven Törökországgal"

- jelentette ki a cseh kormányfő.

A hivatalos álláspont szerint az offenzíva célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A cseh ME. nem hülye tudja nagyon jól hol a helye melyik oldalon, csak a csuti még mindig nem tudja a ,,széna nem szalma,, !!!
Ez még normálisan akkor se tud helyezkedni ha TÉVESZT !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.