Utolsó beszédét tartotta kedden az Európai Parlament plenáris ülésén az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke. Donald Tusk és Jean-Claude Juncker a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeiről számolt be a képviselőknek.

Az EU vezetői búcsúzóul még beszóltak Orbánnak

Az állam- és kormányfők októberi találkozója kapcsán Donald Tusk komoly eredménynek nevezte, hogy a tagállamok egyöntetűen elítélték a kurdokkal szemben török katonai akciót Észak-Szíriában. Tusk kijelentette, hogy nem hisz az időleges tűzszünetekben, csak a katonai cselekmények végleges leállítása, a csapatok visszavonása és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása lehet az elfogadható magatartás, mert

“minden más az iszlám terrorizmus győzelmét és az európai biztonság fenyegetését jelenti”.

(Orbán kiállt az offenzíva mellett, az EU-ban pedig vétózni tervezett egy azt elítélő nyilatkozatot.)

Az Európai Tanács elnöke a brexit-megállapodással kapcsolatban kifejtette, hogy most minden forgatókönyvre készen kell állni, de „a megállapodás nélküli kilépés sosem a mi döntésünk lesz". Az Unió bővítéséről szóló "nehéz vitát" említve Tusk kijelentette: az Észak-Macedóniával és Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások el nem kezdése „hiba" volt. Végezetül megköszönte Jean-Claude Juncker munkáját, majd a bizottsági elnökhöz fordulva ezt mondta: “Megtiszteltetés, hogy barátomnak hívhatlak.”

Juncker 150. alkalommal szólalt fel a plenáris ülésen: Beszédében csalódottan említette a brit kilépést: “Sokszor kellett a brexittel foglalkoznunk és ez nagyon szomorú.” Ugyanakkor hozzátette, hogy a brexit-megállapodás jogi biztonságot teremt és összhangban áll a Parlament elvárásaival. Megnyugtatta a képviselőket, hogy a megállapodás az EP minden kívánságát tartalmazza. Az Unió költségvetése kapcsán a Tanács legújabb javaslata továbbra is elfogadhatatlannak nevezte: „a GDP egy százalékából nem tehetünk Európában semmit".

(Kép: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Forrás: Index

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Regnálása alatt tört annyi borsot az uniós vezetők orra alá, hogy ez a minimum "gesztus", amit tehetnek orbánért leköszönésükkor.
kokopelli
@Szeparepa2: ...akkor rögtön a törvényekre és a demokráciára hivatkozik,mint minden elkapott haramia!!
Rockxy
nemis tuttam, hogy a zorbán még regnált is.
azér ehhözmá pofa kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.