Európa érdeke a Törökországgal és Oroszországgal való megegyezés a kurd konfliktus kapcsán, azonban "mintha ezt csak Brüsszelben nem értenék meg" – értékelt Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírója csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

A szakértő azt mondta, hogy az Európai Uniónak (EU) végre komolyan kellene vennie Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését, miszerint országa "elért teljesítőképessége határához" az ott lévő mintegy négymillió menekült miatt.

Bende Balázs az EU-török menekültügyi megállapodásról felidézte, hogy az unió által vállalt pénzügyi támogatásnak csak a fele érkezett meg Törökországba, a vízummentességet azonban nem kapták meg.

A szakértő úgy fogalmazott: az EU jelenleg "ingyen várja el" Törökországtól, hogy eltartsa az országban lévő mintegy négymillió "valódi menekültet".

Felhívta a figyelmet rá, az ankarai kormány 2011 óta "óriási összeget", 40 milliárd dollárt (12,5 ezer milliárd forintot) fordított az országban tartózkodó 3,6 millió szír menekült ellátására.

A szakértő szerint Erdogan emiatt lépéskényszerben van, ezért vagy megnyitja Szíria észak-keleti határait, ahol – orosz támogatással – létrehoz egy biztonsági zónát, ahova visszatelepíthetik a szír menekülteket, vagy "ellenkező esetben Európa az irány" (a menekülteknek).

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok feloldja a Törökország elleni szankciókat, a szakértő közölte: az Európai Parlament továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy törökök "agressziót követtek el és megsértették a nemzetközi jogot". "Olyan mintha Európa érdekeit (ebben a konfliktusban) egyedül Európa nem ismeri fel. Mindenki más érti, hogy Európa érdeke a törökökkel és az oroszokkal való megegyezés – összegzett Bende Balázs.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok