A képviselőház csütörtökön voksol a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) megindítása előtt szükséges vizsgálatokról – jelentette be Nancy Pelosi házelnök hétfőn.

Az amerikai képviselőház csütörtökön voksol a Trump elleni alkotmányos felmentési eljárás vizsgálatairól

A Fehér Ház és a republikánus törvényhozók eddig azt vetették a demokraták szemére, hogy a már zajló vizsgálatok nem jogszerűek, mert az előzetes vizsgálódásokhoz is képviselőházi szavazásra van szükség. A demokrata párti házelnök erre adandó válaszként jelentette be a voksolást.

Nancy Pelosi házelnök a törvényhozókhoz címzett levelében leszögezte: a szavazás, illetve az ezen elfogadott határozat nem kötelező, de álláspontja szerint ezzel "eloszlatunk minden kétséget arra vonatkozóan, hogy a Trump-kormányzat visszatarthat-e dokumentumokat, megtilthat-e tanúvallomásokat, figyelmen kívül hagyhat-e büntetés terhe mellett kiadott, jogszerű idézéseket vagy továbbra is akadályozhatja-e a képviselőház munkáját".

A határozat – amelyet szakértők szerint a demokrata többségű képviselőház nyilvánvalóan megszavaz majd – meghatározza a nyilvános meghallgatások folyamatát és felhatalmazást ad egyes tanúvallomások leiratainak nyilvánosságra hozatalára is.

Az amerikai televíziókban – így például az NBC-ben vagy a Fox televízióban – megszólaltatott elemzők szerint a szavazás szükséges az eljárás következő lépéseihez. Ezek értelmében a képviselőház hírszerzési bizottságának át kell adnia az eddig összegyűjtött információkat és bizonyítékokat a képviselőház igazságügyi bizottságának, majd meg kell hirdetnie a nyilvános meghallgatásokat.

Az elemzők aláhúzzák: a szavazás még nem az impeachment eljárás megindítására vonatkozik, hanem az eljáráshoz vezető következő lépésekre.

Amerikai sajtóértesülések szerint az első nyilvános meghallgatásokra a jövő héten kerülhet sor.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.