Kubába szóló meghívást fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a kommunista szigetország Moszkvában tárgyaló államfőjétől, Miguel Díaz-Caneltől.

Nem csak Budapestre, de Kubába is utazik Putyin

Putyin gratulált vendégének elnökké választásához, és azt hangoztatta, hogy Moszkva mindig is különös rokonszenvvel viszonyult Havanna szuverén politikájához. Méltatta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly egyharmadával nőtt, valamint azt, hogy szerinte Kuba a ránehezedő amerikai gazdasági nyomás ellenére is "egészében véve sikeresen" oldja meg a gazdasági és szociális problémákat. Örömét fejezte ki a kubai "államiság megerősödése" miatt is.

Rámutatott, hogy Moszkva és Havanna "aktívan támogatja egymást a nemzetközi porondon", és arra, hogy folyamatos közöttük a magas és legfelső szintű kapcsolattartás.

Díaz-Canel, aki átadta Putyinnak Raúl Castro exelnök üdvözletét, elsőrendű fontosságúnak nevezte a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének fontosságát, és hasznosnak nevezte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőnek az október elején a karibi országban tett látogatását. Mint mondta, Kuba szerint Oroszország növekvő szerepet játszik az amerikai hegemóniatörekvésekkel szembeni ellenállás terén.

A kubai elnök bejelentette, hogy jövő májusban jelen lesz Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulójának megünneplésén.

Az orosz-kubai kereskedelem 2013 óta több mint duplájára nőtt, és idén várhatóan eléri a félmilliárd dollárt. Az orosz turisták száma tavaly 30 százalékkal emelkedett "a szabadság szigetén", és elérte a 137 ezret.

A Szovjetunió összeomlása után megrogyott kapcsolatok fejlődésének lökést adtak Moszkva feléledt geopolitikai ambíciói. 2014-ben Oroszország elengedte a kétoldalú kapcsolatok szocialista szakaszában felhalmozott, 35 milliárd dolláros kubai adósságállomány 90 százalékát. Havannát még inkább Oroszország felé hajtja az a tényező, hogy a Kubával szembeni, feltételekhez kötött nyitás Barack Obama előző amerikai elnök által meghirdetett politikáját hivatali utóda, Donald Trump visszájára fordította.

A jelenlegi orosz külpolitikai irányvonal szellemiségét tükrözte egyébként az a beszéd, amelyet Putyin Jevgenyij Primakov néhai külügyminiszter, hírszerzési igazgató és miniszterelnök szobrának a nap folyamán történt felavatásán mondott a diplomáciai tárca moszkvai épületénél. Az elnök azt hangoztatta, hogy az általa "hatalmas formátumúnak" minősített politikus "mindenek fölé állította Oroszország érdekeit", és "síkraszállt a sokpólusú világ eszméje mellett".

Jevgenyij Primakov kedden töltötte volna be 90. életévét.

(Kép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Na és a bánt viszi-e magával,megkínálja őt egy jó kubai slukkal?
tudode
Lehet, hogy Putyin ellátogat Felcsútra is, mert
.
----- Videók: Felcsúton megint felújítják Orbán Viktor utcáját, közben a főút tele van kátyúkkal
.
Nyugat.hu 2019. október 29. 11:22
.
www.nyugat.hu/cikk/felcsut_orban_viktor_utak_szendro_video
.
!!!
RonaGyuri
@RonaGyuri: a cikknek van egy megállapítása ami nagyon messze van az igazságtól:
Ez a sokadik példája annak, hogyan kényszerül az Orbán kormány Washington és Moszkva közti lavírozásra.
kényszerül??? ez a kedvenc szórakozásuk! =))
sokanvagyunk
Nehéz eldöntenem, Putyin a cikkhez mellékelt képen a magyar kormányfővel, esetleg a kubaival - :DDD - de valószínűbb, hogy a itteni témával egyáltalán nem egyezően a szaudi nagyfejessel pózol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2021. January 20., 17:57
Halálra gázoltak egy nőt Kiskunfélegyházánál
Sport - 2021. January 20., 17:11
Belgrádba kerül a budapesti ATP tenisztorna