A rendőrség megerősítette az útakadályokat.

Emberek tízezrei tiltakoztak pénteken az iraki fővárosban, Bagdadban a Tahrír (Felszabadulás) téren a kormány, valamint a szomszédos Iránnak az ország belpolitikájába történt beavatkozása, továbbá az eltúlzott és durva rendőri fellépés ellen.

A téren és az odavezető utakon zászlót lobogtató tüntetők masíroztak, miközben a rendőrség megerősítette az útakadályokat a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó zöld zónába vezető utakon.

A tüntetők a 2003-as amerikai megszállást követően kialakult politikai rendszer mélyreható változását akarják elérni, amelynek hatása miatt szerintük széles körű a korrupció, magas a munkanélküliek aránya és rosszul működik a közszolgálat.

A világhálón megjelent videofelvételen látható volt, hogy a tüntetők olyan táblákat cipeltek, amelyen a szomszédos Irán vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak és Kászi Szolejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartozó, külföldi hadműveletekre szakosodott al-Kudsz brigád parancsnokának festékkel vastagon áthúzott fényképe volt. Mások megtaposták a téren a kövezetre rajzolt iráni zászlót.

Az emberek felemelték szavukat a túlzott rendőri erőszak ellen is. Az elmúlt egy hónapban kirobbant két tiltakozási hullámban mintegy 250-en meghaltak a tüntetők és a hatóságok összecsapásaiban.

Pénteken öt ember vesztette életét és 350 megsebesült a rendfenntartók fellépésében, amelynek során gumilövedékeket és könnygázt is bevetettek.

A pénteki eseményekkel összefüggésben az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra szólította fel az iraki kormányt, hogy hallgassa meg az tüntetők legális követeléseit. Mike Pompeo, a washingtoni diplomácia vezetője egy nyilatkozatban egyben felhívta a feleket, hogy utasítsák el az erőszakot. Hangoztatta, az iraki népnek is joga van ahhoz, hogy legyen igazságszolgáltatás és felelősségre vonás.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.